• Att arbetsgivaren utrustar personaltoaletter med mensskydd borde vara en självklarhet, menar Vision i Marks kommun.

Arbetsmiljö

Facket lobbar för gratis mensskydd på jobbet

3 februari 2022

6 av 10 kvinnor har oväntat fått mens under ett arbetspass. Det borde finnas gratis mensskydd på jobbtoaletter, menar Vision i Marks kommun.

–Att menstruera är ju lika naturligt som att göra ettan och tvåan. Arbetsgivaren står för toapapper och borde självklart även betala mensskydd. Kvinnor behöver kunna arbeta utan att blöda ner sig.

Det säger Christoffer Elwing, ordförande i Vision i Marks kommun, som driver frågan om gratis mensskydd på jobbet.Alt-textChristoffer Elwing

Färre än var tionde person har bindor och tamponger på sin arbetsplats, visar en färsk undersökning bland drygt 1000 yrkesarbetande personer, som Sifo gjort på uppdrag hygienföretaget Essity. Samtidigt önskar varannan att de hade tillgång det.

För ett år sedan blev Smedjebacken den första kommunen i Sverige att erbjuda gratis mensskydd.

Vision i Marks kommun har precis börjat opinionsbilda. De har skrivit insändare i en lokaltidning och bett om att få lyfta frågan om gratis mensskydd i central samverkan med arbetsgivaren.

Men är mens verkligen en facklig fråga?
–Absolut. Kvinnor har generellt lägre lön och mensskydd innebär en stor kostnad under ett arbetsliv. För en arbetsgivare är det däremot ingen stor utgift. Marks kommun vill bli en attraktiv arbetsgivare och gratis mensskydd är ett bra sätt att bli det, säger Christoffer Elwing.