Tidningen Vision fyller 100 år - häng med på en resa i tiden
3 december 2021
Allt började julen 1921 och resten är 100 års tidningshistoria. Häng med på Tidningen Visions tidsresa från svartvitt till färg.
1920-talet
Det börjar med en motion från Otto Levin i Svenska Kommunaltjänstemannaförbundets avdelning i Helsingborg. Han får gehör för idén att det nya förbundet behövde en egen tidning.
En redaktör och en expeditör får i uppgift att producera Kommunaltjänstemannen. Första numret kommer ut julen 1921 och består av ett mycket utförligt referat av kongressen.
1930-talet
1931: Annonsörerna frestar läsarna med inredning, foto och pensionat.
1933: Vad sägs om titeln ”vargdödare”? Karl Oskar Harald Bengtsson är den enda medlemmen som någonsin haft titeln och Kommunaltjänstemannen hedrar honom med ett porträtt och sång.
1936: Tidningen byter namn till Kommunaltjänstemännens tidskrift efter att flera föreningar går samman och bildar Sveriges kommunaltjänstemannaförbund.
1938: Tidningen får färgat papper på omslaget. Det försvinner dock några år senare och kommer inte tillbaka på flera decennier.
1939: Jämställdhet är en viktig fråga tidigt för tidningen. Ett återkommande ämne är att kvinnor får sämre lön och villkor när de gifter sig.
1940-talet
1940: Andra världskriget får stort utrymme. Insamling till Finland, fyra dödsdömda kommunaltjänstemän i Norden och flyktingar är ämnet för några artiklar.
1941: Förbundet söker en redaktör med uttalat krav på stilistisk förmåga. Lönen är 8 000 kronor per år.
1942: Mary Hultell, ledamot av styrelsen för Stockholms stads tjänstemäns förening, tycker att fler kvinnor borde delta i föreningslivet. Tidningens artiklar handlar nästan enbart om män och deras fackliga uppdrag.
1944: I en artikel skriver tidningen om nattarbetets skadlighet, något som har ”påtalats i olika sammanhang”. I artikeln efterlyser en känd vetenskapsman på det medicinska området en förening för sömnens befrämjande och ”proklamera front mot natt- och skiftesarbete”.
1950-talet
1950: I början av det här decenniet har tidningen ett stramt utseende och fokus ligger på långa texter. Bilder är ovanliga.
1955: Trötthet på arbetsplatsen är ett problem som uppmärksammas i flera artiklar. Skribenten konstaterar att tröttheten verkar vara ”någonting ganska typiskt för vår tid”.
Samma år får Kommunaltjänstemannen ny design med fler bilder och färgblock på omslaget, men foton och illustrationer är fortfarande svartvita. Formatet krymper till det minsta de gångna hundra åren, 17 x 23 centimeter.
1958: Första gången en medlem finns på omslaget: Kontorsbiträdet Siv Bengtsson i Östersunds rådhus.
1958: SKTF:s 30 000:e medlem, socialassistent Inga-Britta Morell från Motala, får frågan om ”man inte blir karlhatare av att se så mycket hårdhet och nonchalans gentemot barn och ensamma mödrar”. Hennes svar: ”ingen fara för min del än så länge, men jag har ju bara varit ett halvår i jobbet...”
1959: Ledigt på lördagar. Tjänstemännen på kommunalkontoret i Hallsbergs köping har från 1 januari fria lördagar året om. “Vi gratulerar och hoppas att exemplet skall vinna efterföljd på flera platser.”
1960-talet
1961: Tidningen börjar med korsord, som blir en läsarsuccé. Vinsterna ligger på 10, 15, 35 och 50 kronor.
1967: Högertrafik införs och tidningen möter landets första H-trafikkonsulent Hans Ekblom i Södertälje.
1970-talet
1970: Färgfotot gör entré på omslaget och tidningen växer i format igen. Inlagan är fortfarande svartvit. ”Den nya tryckmetoden medför ökade möjligheter att använda färg och formatet ger ökade möjligheter till trevligare layout, som vi hoppas öka läsintresset”, skriver redaktionen.
1977: Tidningen rapporterar att nästa år får alla rätt till fem veckors semester, från tidigare fyra. Rätten att tjäna in semesterlön vid sjukdom eller frånvaro ökar också.
1978: Efter att frågan om arbetslivets demokratisering drivits under 60- och 70-talet införs Medbestämmandelagen 1976. MBL blir snart ett återkommande begrepp i artiklarna.
1979: Tidningen granskar den giftiga arbetsmiljön i de tandtekniska laboratorierna och avslöjar att många landsting, trots förbud sedan fler år, fortfarande använder asbest vid tillverkning av guldbryggor.
1980-talet
1980: ”Det röks i smyg i Stockholms kommun” är rubriken. På en bild syns Clas-Ivan Uggla. Bildtexten: ”På sitt tjänsterum kan Clas-Ivan Uggla röka utan att någon lägger sig i, men han är ändå kritisk mot sättet som rökförbudet genomfördes på. Lite hänsyn borde också ha tagits till rökarna”.
1982: Självkopierande papper ger administratörer och kontorister oförklarliga besvär som klåda, nysningar och svullnader. Farliga papper blir en följetong i tidningen i början av 1980-talet.
1982: Tidningen betyder namn till SKTF-tidningen och går från svartvit månadstidning till 14-dagarstidning i färg.
1990-talet
1992: En helt ny typ av tidning dimper ned i brevlådan. Nya SKTF-tidningen är en så kallad nyhetstabloid med korta och rappa nyheter. Den nya tidningen kammar hem Sveriges Tidskrifters utmärkelse Årets tidskrift.
1995: I tidningens första IT-bilaga talar en reporter om att hon aldrig kommer skaffa en mobiltelefon. Framförallt kommer hon aldrig att gå utomhus och prata i den.
1998: Tidningen gör entré på nätet och blir den första fackliga dagstidningen.
2000-talet
Tidningen överlever millennieskiftet och det gör det mesta andra också.
Oron hade varit stor för den så kallade millenniebuggen; att datorsystem inte skulle fungera för datum efter 31 december 1999. Riktigt så illa blev det inte, men tidningen kunde rapportera att parkeringsautomaterna i Skellefteå slutade fungera.
2001: Redaktionshunden Rocco är SKTF:s mest kända krönikör. Han har åsikter om allt från skatteplanerare till den amerikanske presidenten.
2003: Tidningen avslöjar att inte bara kommuner utan även SKTF har pengar investerade i tre av världen största krigsindustrier. Publiceringen leder till att förbundet gör sig av med fonderna och skärper riktlinjerna för sitt aktieinnehav.
2010-talet
2011: Tidningen Vision lanseras i samband med att förbundet byter namn. Fortfarande som tabloid med utgivning varannan vecka.
2014: Tidningen Vision blir magasin igen. Med varje nummer följer åtta sidor journalistik för riktad utvalda yrkesgrupper. Samtidigt slutar man med webbtidning.
2019: Tidningenvision.se ser dagens ljus.
2020-talet
2021: Hundra år efter första numret fortsätter Tidningen Vision att granska arbetsmarknaden: Kvinnors löner är fortfarande inte i nivå med männens. Trötthet och stress är högaktuellt. Lagen om anställningsskydd, las, och hela den svenska modellen utmanas.
Tidningen har funnits i ett sekel och redaktionens medarbetare firar med att klä ut sig till varsitt årtionde. Kan du se vem som representerar vilket decenium?