• Slumpen spelade stor roll för att Daniel Nilsson skulle få sin idé till boken.

Arbetsmiljö

Bilder: Kolla in andras hemmakontor

29 oktober 2021

Ibland ocharmigt. Ofta ergonomiskt hårresande. Fotografen Daniel Nilsson har i sin nya bok dokumenterat hur arbetsmiljön har sett ut för en stor del av svenskarna under pandemin.

En sitter med krökt rygg under de hängande kläderna i garderoben. En annan i bostadsrättens gemensamma källarförråd och en tredje använder kattställningen för att kunna ståjobba.

Fotografen Daniel Nilsson har i sin nyutkomna bok "Hemmakontor" dokumenterat hur 40 procent i Sverige arbetade under pandemin.

– Jag fick idén av en slump när jag gick ner till källarförrådet och såg att en granne hade satt upp ett kontor där. Bilden på honom blev fantastisk och när jag började kolla runt fick jag höra att folk jobbade i husbilar och använde pingisbord som skrivbord.

Alt-text Bildtext: Affärssystemkonsulten Stefan Berg har behövt jobba i sin dotters rum.”Hon märker direkt om jag har flyttat på något. När hon kommer hem kan hon säga: ”Pappa, varför är den här nallen här borta?””

"Ett tidsdokument om hur vi tog oss igenom detta"

Daniel Nilsson har boken samlat 50 kreativa, men utifrån arbetsmiljöperspektiv hårresande, hemmakontor. Bilderna har väckt stort allmänintresse.

– Pandemin har påverkat väldigt många som har jobbat hemma och väcker frågor om hur vi ska jobba i framtiden. Kommer vi behöva de traditionella kontoren? Alla jag har fotat har tyckt att det är en superbra idé med en dokumentation av den här tiden, så boken är tänkt att fungera som ett tidsdokument om hur vi tog oss igenom detta på ett kreativt sätt.

Alt-text Bild-text: ”Så fort min dotter började ha tentor på ovanvåningen skickade hon ner mig till gillestugan”, säger Ester Barinaga, professor i socialentreprenörskap.Flera museer och utställningshallar har också visat intresse för bilderna, berättar Daniel Nilsson.

– Men det är fortfarande en pandemi så ingen har velat satsa än. Jag hoppas att utställningarna blir av.