• Christian Dauns reportagebok djupdyker i Sveriges kommunala fiaskon.

Litteratur

Tröstande bok om kommunala magplask

20 augusti 2021

En tropisk strand i Helsingborg som spolas bort. En dyr dimmaskin i en rondell i Landskrona som blir en trafikfara. En mängd djur i storformat. Christian Daun har med boken ”Draksådd – Fiaskon och haverier när kommunen ska sättas på kartan” undersökt fenomenet med kommunala satsningar av det skummare slaget.

– Jag tänker att de som jobbar i kommuner kommer att finna tröst i att de inte är ensamma. Att satsningar som misslyckats inte alltid beror på klåpare, utan att det kan finnas andra orsaker, säger Christian Daun.

”Det finns en stor, svart och särpräglad humor att utvinna ur detta möte mellan vision och magplask”, skriver han i boken, men påpekar samtidigt att den är skriven med hjärtat på rätta stället.

– Det finns regelrätta idiotsatsningar och grova felbedömningar och dessa kan man få ha roligt åt, tycker jag. Men min inställning är förlåtande och det är därför jag har skrivit en reportagebok och inte en debattbok.

Hotellkomplexet Dragon Gate i Älvkarleby och Medeltidens värld i Götene avhandlas grundligt i boken, men det är möjligt att det värsta fiaskot inte ens kommer att byggas, säger Christian Daun.

– Det som pågår i Karlstad just nu kring pr-debaclet med Muminvärlden skulle mycket väl kunna segla upp till förstaplatsen.