Pensioner

Seniobonus efter 65 i Halmstad

14 april 2021

75 000 kronor i årlig bonus om du skjuter upp pensionen. Det erbjudandet vill Halmstads kommun gå ut med till medarbetare som fyllt 65.

De kommande tre åren räknar kommunen med att 2 300 nya medarbetare behöver ­rekryteras, framför allt inom vård och omsorg. Det är bakgrunden till att den borgerliga alliansen vill göra satsningen.

– Kompetensförsörjningen är en viktig framtidsfråga. Att erbjuda äldre som vill ­jobba kvar en morot är en liten bit i det ­pusslet, säger Ella Kardemark (KD), personalut­skottets ordförande.

Har ni räknat på kostnaden?

– Det skulle kunna vara ekonomiskt gynnsamt eftersom kostnaden för rekrytering och introduktion skulle minska. Jag är helt nöjd om det går plus minus noll, säger Ella Kardemark.

"Risk för godtycke"

Marika Fransson, Visions ordförande i Halmstad, är tveksam till förslaget:

– Att närmaste chefen ska avgöra om man får bonusen gör att det finns risk för godtycke. Dessutom har vi inte fått besked om pengarna för bonusen ska tas från omsorgsförvaltnings budget eller inte.

Ny framstöt

Den innebär en möjlighet för äldre arbetstagare att gå ned i arbetstid till 80 procent. Samtidigt får de 90 procent av lönen och 100 procent av tjänstepensionen inbetald. Under våren kommer Marika Fransson göra en ny framstöt i den frågan.

– Flera av våra medlemmar har hört av sig och tycker att det är ett bättre alternativ.

Förslaget om seniorbonusen har klubbats i personalutskottet och ska samverkas med facken innan beslut tas i fullmäktige i maj.