• Eftersom blod är en färskvara måste lagren ständigt fyllas på. Britta Wänström återupptar blodgivningen nu när hon kan lämna på arbetstid. Biomedicinska analytikern Catharina Lillie­stierna håller i nålen.

Förmåner

Blodet droppar på kontorstid

1 mars 2021

Tidigare var de tvungna att passa den enda kvällstiden på blodcentralen, ta tjänstledigt – eller låta bli att ge de livräddande dropparna. Nu får miljöinspektören Britta Wänström och hennes kolleger ge blod på arbetstid.

Nålen hittar venen i miljöinspektör Britta Wänströms armveck och tre små rör fylls med blod. Är värdena bra är det fritt fram att donera 4,5 deciliter till behövande tre gånger om året.

Alt-textBritta Wänström

Britta Wänström har tagit bilen från hemmajobbandet i Mariestad till blodcentralen på Skaraborgs sjukhus i Skövde. När pandemin är över kan hon ta en av jobbets cyklar, trampa till sjukhuset och vara borta från kontoret en timme – med lön.

– Det är de små trösklarna i tillvaron som gör att saker inte blir av. När man kan lämna blod på arbetstid blir det mycket lättare, säger hon.

Barn och flytt kom emellan

Jobbet är Miljösamverkan östra Skaraborg, ett kommununalförbund som sköter miljötillsynen i fem kommuner.

Det var när Visionklubbens styrelse frågade medlemmarna vilka frågor de ville att facket skulle driva som blodgivning på arbetstid kom upp som förslag. ”Visst, det stöttar vi”, sa arbetsgivaren efter en intresseförhandling.

Britta Wänström var blodgivare i flera år när hon bodde i Göteborg men sedan kom barnen och flytten emellan.

– Allt blir krångligare när man ska försöka passa in det mellan jobb och förskolehämtningar. Det är jättebra att arbetsgivaren hjälper till.

Fler friska givare behövs

Många blodgivare når ålderstaket på 60 de närmaste åren. Dessutom finns ett extra stort behov av friska givare när många är smittade med covid-19.

Enligt aktuell forskning finns inte anledning att testa blodgivarblod för coronavirus – som man gör när det gäller hiv, hepatit B och C samt syfilis. Det beror på att luftvägsvirus inte smittar via blod.

– Däremot ska man intyga att man har varit fullt frisk i 14 dagar innan, säger Elisabeth Hovlin biomedicinsk analytiker på blodcentralen i Skövde.

I början av pandemin slutade en del av de 3 500 aktiva givarna att komma, förmodligen på grund av oro för smitta, men nu är det nästan som vanligt igen, enligt henne.

Blodsjukdomar och olyckor

Och tur är det – för även om en stor del av sjukvårdens resurser går till covid-19 och annan vård satts på vänt har behoven inte minskat.

– Det mesta går till personer med olika blodsjukdomar. Och olyckor inträffar även om det är pandemi, säger Elisabeth Hovlin.

Britta Wänströms blodvärden får godkänt och i mars blir hon blodgivare igen. Att det är pandemi har varken gjort till eller från för beslutet.

– Någon jag känner eller jag själv kanske kommer att behöva blod någon gång och då känns det bra att själv ha hjälpt till.

Rädda liv på arbetstid

När kommunerna fick frågan 2013 var det 74 som svarade att de lät sina anställda gå ifrån för att ge blod på arbetstid. Även om en del har tillkommit sedan dess är det för få, enligt Karolina Blom Wiberg, talesperson på de regionala blodcentralerna samlingsorganisation Ge Blod.
– Jag tror att det handlar om huruvida ledarskapet litar så mycket på medarbetarna att det vågar låta dem gå iväg en stund, säger hon.
Ge Blod kampanjar nu under namnet ”Rädda liv på arbetstid” för att fler arbetsgivare ska låta sina anställda lämna blod med lön.