• Har du fått göra förnedrande uppdrag på teambuilding?

Arbetsmiljö

Hetsades att pussa kollega

26 januari 2021

Massage i ring, fästa godisbilar i ansiktet eller pussa kollega. Med jämna mellanrum blir vi förnedrade på arbetstid med teambuilding som förevändning. Varför säger vi inte nej?

Pussen är torr och snabb. Är det hon eller jag som tar initiativet? Någon knäpper ett foto och laget hurrar ”yes, 10 poäng till!”. Adrenalinstinna rusar vi vidare till nästa utmaning, dags för iskallt dopp.

Så gick det till när jag och min nya kollega T träffades för första gången. Det var på en teambuilding-dag och även om det har gått många år sedan dess har vi aldrig nämnt det som hände. Fortfarande kan jag drabbas av skamkänslor i gryningen.

Vanligt med förnedrande uppdrag

Vi lär barn att dra gränser och säga ”Stopp! Min kropp!”. Men varför vågar jag som 50-åring inte säga nej till förnedrande lekar på konferens?
Det verkar jag inte vara ensam om. I en milslång tråd på Twitter vittnar människor om sina ruggigaste upplevelser.

Det berättas om kolleger som har fått rangordna sig efter vikt, dansa samba ensamma i en ring, trycka fast post it-lappar med positiva ord på varandras kroppar och med ögonbindel fått para ihop rätt fötter med rätt arbetskamrat.

"Du pussas för att du är i beroendeställning"

Jag ringer psykologen och författaren Mattias Lundberg och frågar varför vi inte protesterar.

– Därför att teambuilding de facto är en arbetsuppgift som du är beordrad att göra. Du pressades att pussas för att du är i en beroendeställning.

Dessutom menar Mattias Lundberg att det är frågan om ett majoritetsmissförstånd.

– Man tror att alla andra tycker att det är kul. Så står man där i ring och masserar varandra, fastän ingen vill. Hade vi tyckt att det var okej så skulle det ha skett naturligt. Flyttar man axelmassagen till en nattklubbsmiljö, så blir det plötsligt jättekonstigt.

Problemet är att arbetsgivaren inte frågar sig vad som är syftet, menar Mattias Lundberg.

– Ska vi lära känna varandra och därmed prestera bättre? Det finns inget stöd för att vi presterar bättre om vi pussas. Aktiviteterna lever sitt eget liv.

Hur ska man stärka en arbetsgrupp?
– Man ska låta bli att pilla så mycket, oftast sköter gruppen det bra själv. Men om gruppen inte fungerar måste chefen kontrollera om det finns tydliga riktlinjer och tillräckligt med resurser.

Dags för debriefing

Jag tar mod till mig och ringer min kollega T för ett debriefingsamtal.

– Visst minns jag. Men jag har inte reflekterat så mycket över det, säger hon.

Hon berättar att hon är skeptiskt lagd och brukar vrida sig som en mask när det ska lekas.

– Men den här gången kickade tävlingsinstinkten igång… Det är en väldigt udda upplevelse, vissa saker vill man ju inte göra med en kollega.

Det känns som en helt annan tid. Nu, efter Metoo, hade det inte hänt, säger T och tillägger fundersamt:

– Var det jag som pussade dig eller tvärtom?

Vi lägger på. Kanske slipper jag gryningsångesten framöver. Och förhoppningsvis fler förnedrande hångeluppdrag på arbetstid.

Så förnedras vi på teambuilding

I Twitter-tråden "Vilken är den värsta lära-känna-leken på konferens eller teambuildingövning?" delar många med sig upplevelser som är tänkta att bygga laganda men fått motsatt resultat. 

”Kollegor fick spontant utse varandra till ett djur. Och en färg. Jag: gul get, enligt min antagonist.”

”Alla delades upp i lag och sen skulle en från varje lag tävla framför övriga i grenar som ”slicka på Ahlgrens bilar och fäst dem i ansiktet” eller rulla in sig i mest toapapper.”

”Tänk 20 personer i ring, med skrattcoachen i mitten, frammanandes "stora lejonskrattet" (inklusive kroppsrörelser).”

”De ställde folk i en cirkel, delar den på mitten och säger ”Ni på den sidan är vuxna. Ni på andra sidan är barn. Ha barnkalas.”

”Vi sitter i ring och ska flytta spelkortet hela varvet runt. Men vi får bara använda munnen.”

”Vi skulle göra frusen-scen-tablåer. Jag hamnade i gruppen som skulle illustrera "en man kommer på sin fru med att vara otrogen". Chefen tittade på. Fruktansvärt minne.”