• Den fackliga styrkan ökar med antalet medlemmar. Bara under 2020 värvade Katja Nilsson tio nya medlemmar till Visionsklubben på Utbildning Nord.

Rekrytering

Hon är en stjärna på att locka nya medlemmar

1 februari 2021

Vision har utsett Årets rekryteringsstjärna. Möt Katja Nilsson, klubbordförande på Utbildning Nord i Övertorneå, som bidragit till att förbundet har vuxit till över 200 000 medlemmar.

– Jätteroligt, överväldigande och mycket hedrande. Jag känner mig verkligen uppskattad som förtroendevald, säger Katja Nilsson, löne- och ekonomiadministratör tillika ordförande för Visionsklubben på Utbildning Nord i Övertorneå.

Det är fjärde gången Vision utser det gångna årets bästa medlemsrekryterare i tio klasser (se faktaruta). För första gången sker ceremonin digitalt, sedan coronapandemin stoppat såväl rekryteringsdagar som rekryteringsgala.

Årets rekryteringsstjärna är det enda individuella priset och går till en person som förbundsstyrelsen tycker har gjort något alldeles extra för att öka Visions möjlighet att påverka och skapa ett bättre arbetsliv för medlemmarna.

Katja Nilsson arbetar på Utbildning Nord, en stiftelsedriven skola med arbetsmarknadsutbildningar för vuxenstudenter från Sverige, Norge och Finland. 25 av de anställda tillhör Visions avtalsområde och att samtliga dessa också är medlemmar i förbundet är till stor del Katja Nilssons förtjänst.

Ur motiveringen

För fem år sedan såg Visionsklubben Utbildning Nord dagens ljus och valde då Katja Nilsson till ordförande. Katja engagerade sig direkt och under hennes ledning har klubben ökat i medlemstal varje år. Ifjol var nästan alla tjänstemän rekryterade till klubben, då genomförde Katja en satsning och värvade över nästan alla chefer på arbetsplatsen. Dessutom har hon varit en stjärna på att även värva lärare utan lärarlegitimation.

Katja är en fantastisk förebild för alla som jobbar för ett inflytelserikt lokalt påverkansarbete och medlemsrekrytering till Vision.

Tidigare var hon lärare i 18 år. Visionsklubben bildades i samma veva som hon bytte yrke för fem sex år sedan. Den växte snabbt och har nu både chefer och lärare utan lärarutbildning och legitimation som medlemmar.

Engagemang som märks

Så fort det kommer en nyanställd tar Katja Nilson kontakt, berättar att klubben finns, vad Vision står för och att det är facket som ställer upp om man mot förmodan skulle behöva hjälp.

­– Och så uppmanar jag personen att bli medlem i Vision. De märker nog att både styrelsen och jag är engagerade och jobbar ganska hårt. Vi är på väg att bli det största förbundet på arbetsplatsen, säger hon.

Gör allt som är gratis

Katja Nilssons senaste framgång var när Utbildning Nords medarbetare fick möjlighet att byta ut sin semesterersättning mot lediga dagar. Och nu leder hon kampen för att få 80-90-100-modellen införd på arbetsplatsen – för samtliga tre facks räkning.

–  Där har vi inte nått ända fram ännu men vi fortsätter och hoppas på resultat i år.

Så det är du som tar tag i och driver grejer på arbetsplatsen?

–  Så är det nog.

Arrangerar ni några aktiviteter för medlemmarna?

–  Vi har ju inga pengar men gör allt som är gratis. Vi ber till exempel regionkontoret att hålla seminarier om löneprocessen och sånt och om det är en föreläsning i Luleå samlar vi ihop alla intresserade och åker dit. Arbetsgivaren är snäll och låter oss låna tjänstebussarna, säger Katja Nilsson.

Alla pristagarna

  • Bästa rekryterande region: Region Stockholm
  • Bästa rekryterande kommun upp till 150 medlemmar: Hjoavdelningen
  • Bästa rekryterande kommun 151–500 medlemmar: Norrtäljeavdelningen
  • Bästa rekryterande kommun över 500 medlemmar: Västeråsavdelningen
  • Bästa rekryterande stift: Visby
  • Bästa rekryterande bolag/ideell förening/frikyrka upp till 50 medlemmar: Uppsala Vatten
  • Bäst rekryterande bolag/ideell förening/frikyrka över 50 medlemmar: SHIS Vision
  • Årets chefsrekryterare fler än 50 medlemmar: Hjoavdelningen
  • Förbundsstyrelsens specialpris: Västeråsavdelningen
  • Årets rekryteringsstjärna: Katja Nilsson, ordförande i Visionsklubben Utbildning Nord i Övertorneå.