Karriär

Hotta upp din trista titel

7 december 2020

Framtidsaccelerator, lösningsspecialist och scrum master. I landets kommuner finns nu 18 000 yrkesbeteckningar och listan fylls på med ett par hundra varje år.

Sedan 1971 har Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samlat samtliga yrkestitlar i en lista, som kan laddas ned från deras webb. Där fanns i september 18 364 olika titlar med tillhörande befattningskoder, men när du läser den här artikeln har listan förmodligen blivit lite längre.

– Jag brukar registrera ungefär 40 nya yrkestitlar varje månad. Många är ganska lustiga och på senare tid har vi fått in allt fler engelska titlar. Häromdagen lade jag till exempel in både business developer och community developer, berättar Inga-Britt Dahlberg, administratör på SKR:s statistiksektion.

Stadsdirektören först

Den svällande listan börjar med höjdarna. Befattningskod 0001 innehas av självaste stadsdirektören, därefter följer andra potentater som drätseldirektör, drätselchef, kommundirektör, överförmyndare, kommunalråd, förvaltningsdirektör och borgarråd.

Många titlar har försvunnit på vägen, men uppfinningsrikedomen
är stor när det gäller att skapa nya.

Det är i botten på listan som de spännande nykomlingarna återfinns, det handlar om bubblarna som ger en fingervisning om vilka nya roller och arbetsuppgifter som dykt upp i landets kommuner.

Som framtidsdirektör till exempel. En sådan anställdes nyligen i Huddinge för att hålla diskussionen om framtidsfrågorna levande. Karlstads kommun sökte i våras en snickerista, som enligt platsannonsen ska skapa och tillverka pedagogiska miljöer till skolor.

I april annonserade Falköpings kommun efter landets första lösningsspecialist. Göran Alfvén, som stött på en hel del ovanliga titlar under sina 26 år i IT-branschen, blev nyfiken, sökte och fick jobbet.

"Lät spännande"

– Den titeln hade jag aldrig hört talas om så det lät spännande. Under de första månaderna har mina arbetsuppgifter inte skiljt sig så mycket från en systemutvecklares, men min roll kanske klarnar framöver, säger han.

Även Visions medlemsregister innehåller en ansenlig mängd yrkestitlar, närmare bestämt 9 341 stycken i skrivande stund. Under hösten har förbundet fått medlemmar som kan skriva allt från projketungdom och framtidsstrateg till supermentor och scrum master på sina visitkort.

Den där sista kan Anna Pinky Binnquist på trafikförvaltningen i Region Stockholm stoltsera med. Begreppet kommer från ett moment i rubgy när bollen sätts i spel. I arbetslivet är scrum master en coach som hjälper ett arbetslag att ta fram det bästa hos sig själva.

– Ofta tittar folk frågande när de får höra min titel. Det är klart det vore roligt om fler förstod vad jobbet går ut på, men jag lägger ingen större energi på det, säger Anna Pinky Binnquist.

Vad gör de på jobbet?

Här är sex nya och relativt ovanliga yrkestitlar hämtade från SKR:s lista över kommunala befattningskoder. Kan du gissa vilka arbetsuppgifter de har?

Dataintegratör, trivascoach, framtidsaccelerator, fixare, hemcoach och stormentor?