Diskriminerad av artificiell intelligens
7 december 2020
Om några år kommer AI, artificiell intelligens, att vara en naturlig del av både vår vardag och vårt arbete. Men vi måste se upp så att AI inte diskriminerar, skriver vår krönikör Siduri Poli.
Om några år kommer AI, artificiell intelligens, att vara en naturlig del av både vår vardag och vårt arbete. Det är ett verktyg som redan nu börjar revolutionera medicinsk forskning, industri och samhälle.
AI kan vara ett verktyg som förändrar världen till det bättre. Men det kan också vara ett verktyg som slår slint på områden där människor i generationer jobbat för att få till förändring.
Något som diskuteras flitigt på universiteten är det man kallar för AI bias, bakomliggande fördomar i data som används för att skapa just AIalgoritmer, vilket i slutändan kan leda till diskriminering och andra sociala konsekvenser.
Bland annat kan man se att digitala HR-verktyg oftare premierar manligt sökande framför kvinnliga. Ett annat exempel är hur AI riskerar att cementera rasism med digital rasprofilering. Eller att tekniker som ansiktsigenkänning, som är en del av AI-paraplyet,
inte känner igen svarta personers ansikten.
För att förhindra att sånt här ska ske behöver man addera en mångfaldsstrategi till sitt arbetssätt. Det gäller oavsett bransch eller position.
Sitter man dessutom på mandat som snabbt kan påverka många anser jag att det är ens skyldighet att ta ansvar för att fler perspektiv får ta plats.
Ett exempel på hur man kan göra är att tillsätta en mångfaldschef, diversity manager, som får både mandat och budget att implementera en sådan strategi.
Något annat som arbetsgivare kan göra är att erbjuda intern utbildning för all sin personal kopplat till mångfald, samt skapa talang- eller praktikprogram för att bredda sin rekrytering.
I dag kan ett gäng utvecklare skapa digitala tjänster som direkt påverkar miljontals människor. Dessa utvecklare är ofta vita män. Medan betydelsen av mångfald i allt vad gäller ledningspositioner, ägandefrågan och vilka som syns mest i media diskuteras flitigt, pratar vi sällan om denna typ av makt.
Det är av yttersta vikt att skapa mångfald i rummen där den digitala framtiden skapas. Så att detta kraftiga verktyg gynnar alla människor, i alla samhällsklasser, färger och könsidentiteter. På så sätt kan AI förändra världen – för alla.
Siduri Poli är medgrundare till en av Sveriges största entreprenörshubbar Changers Hub, med syfte att demokratisera framgång.