Ynkligt snack om äldreomsorgen

2 november 2020

Sverige behöver omfördela resurser. Det är inte svårare än så. Vad Sverige inte behöver är fler rapporter med självklarheter vi inom äldreomsorgen vetat om i många år. Det skriver vår krönikör Stefan Arbratt.

När jag skriver detta har personal och chefer inom äldreomsorgen under ett drygt halvår gjort sitt yttersta med att försöka skydda våra äldre, utifrån givna förutsättningar. Förutsättningar som varit kända länge. Om man inte varit blind och döv.

Nu har ledande politiker vaknat. För att visa handlingskraft har regeringen tillsatt en coronakommission.

En kommission!

Som vi väntat och längtat. För övrigt verkar endast en av de åtta i den här kommissionen ha aktuell erfarenhet av äldreomsorgen. En fascinerande laguttagning med andra ord.

Men förhoppningsvis spelar det inte någon större roll. För efter coronakrisen kommer politikerna inte längre runt elefanten i rummet (äldreomsorgen). Oavsett vad coronakommissionen kommer att komma fram till.

Sanningen är att Sverige behöver omfördela resurser. Det är inte svårare än så. Vad Sverige inte behöver är fler rapporter med självklarheter vi inom äldreomsorgen vetat om i många år.

Sverige behöver inte heller en ny myndighet (Gud förbjude det förslaget). Sverige behöver inte förra metallbasen Göran Johnsson som nationell äldresamordnare. Marinerad och stöpt i det mansdominerade fackförbundet Metall. Fanns det ingen att tillgå från Kommunal eller Vision? Jag hade med lätthet kunnat föreslå sju åtta namn som varit bättre lämpade.

Det får också vara slut med begreppet ”välfärdens hjältar”. För när yrkeskriminella i Göteborg upprättar vägspärrar och stoppar hemtjänsten från att utföra sitt arbete, då behöver vi politiker som kliver fram. Som visar mod. Som står upp för sitt prat om ”välfärdens hjältar”. Och inte sådana som fastnar i semantik om hur de kriminella ska benämnas.

Nåväl.

Jag har roat mig med att spara citat om vad som sagts under coronakrisen. Det mest träffsäkra hittills är från Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Hon sa: "Vi misslyckades med att tillräckligt snabbt få stopp på smittspridningen på de särskilda boendena för de allra sjukaste äldre.

Detta beror framför allt på brister i styrning och samordning av olika vårdgivare inom äldrevården, brist på lager av skyddsutrustning, och att personalen inom äldrevården under lång tid varit för lågt prioriterade och ofta har osäkra anställningsvillkor".

Nu ska jag ta ett isbad.

Stefan Arbratt är föreläsare och författare.