• Att kunna berätta exakt vilken situation som är problematisk gör det alltså enklare för kollegan att förstå och ta till sig av din feedback.

Arbetsmiljö

Så hanterar du kolleger som smiter

4 november 2020

En kollega som inte sköter sitt arbete kan påverka en hel arbetsplats. Här finns knep på hur du som medarbetare kan tänka när du tar upp problemet med din kollega.

Sen ankomst, slarv eller andra kryphål för att minimera sin ansträngning. Det kan vara påfrestande att ha en kollega som inte sköter sitt jobb.

Sandra Lindström, legitimerad ­psykolog och organisationskonsult, menar att otydlighet kan vara en av ­anledningarna till att det uppfattas
som att någon smiter ifrån arbetsuppgifter.

– Finns det en otydlighet i den organisatoriska arbetsmiljön kring vilka mål som finns på arbetsplatsen, vad som förväntas av en eller vilken roll man har är det mycket lättare att det uppstår sådana situationer, säger hon.

Är rollerna otydliga är det också lättare att kliva in och göra kollegans jobb, men det är viktigt att inte ställa upp och serva allt för mycket.

– Du har din tid och den är begränsad. Börjar du ta på dig andras arbete kommer det ställa till problem för dig själv. Du blir stressad och försvårar din egen arbetssituation. Dessutom kommer du kanske gå runt och vara irriterad på din kollega vars jobb du utför, säger Sandra Lindström.

Ett bra sätt att bemöta en kollega som smiter ifrån arbetsuppgifter är att förklara vilka konsekvenser det får för dig.

– Beskriv hur kollegans agerande påverkar din arbetssituation. Försök att vara väldigt konkret och beskriv när det hände, vad kollegan gjorde och varför det påverkade dig negativt under din arbetsdag. Du kan också vara lösningsfokuserad och förklara hur du skulle önska att det fungerade i stället, säger Sandra Lindström.

Att kunna berätta exakt vilken situation som är problematisk gör det alltså enklare för kollegan att förstå och ta till sig av din feedback. På så sätt undviker du också att din kollega känner sig personligt påhoppad.

– Undvik att använda dig av generella beskrivningar, till exempel att någon är lat. Det är dels ett ganska oschysst sätt att uttrycka sig på, men också bara ett allmänt tyckande om någons personlighet. Det är för otydligt, säger Sandra Lindström.

Även om du anser att en kollega inte sköter sitt jobb kan det vara bra att fundera över om det finns orsaker som gör att du tolkar beteenden på ett visst vis.

– Det kan vara bra att stanna upp och reflektera över din egen del i situationen. Är det verkligen så att din kollega inte sköter sig, eller är det du som är stressad? På en arbetsplats behöver vi acceptera att alla inte gör likadant och det är viktigt att fundera över om kollegans agerande har betydelse för det gemensamma målet på arbetsplatsen. Man glömmer lätt bort att ens eget arbetssätt inte är det enda och att arbetsuppgifter går att lösa på olika sätt, säger Sandra Lindström.

För att förhindra onödiga konflikter är det också viktigt att inte prata illa om sin kollega – trots att man kanske är irriterad.

– Att prata med andra om kollegan i stället för med kollegan själv är något man absolut inte ska göra. Det är inte alltid jätteroligt att få feedback men ibland är det nödvändigt och det ger en chans till att förändra sitt beteende, säger Sandra Lindström.

Fem tips för att få bukt med smitaren

  1. Förklara hur du drabbas. Berätta för din kollega hur du påverkas. Var konkret och beskriv när och vad som hände. Fokusera på konsekvenserna och förklara vilka dessa blir för dig.
  2. Prata inte skit. Ta bara upp problemet med personen det berör och undvik att blanda in andra.
  3. Låt bli att serva. Att vara hjälpsam och ställa upp för sina kolleger skapar ett bra arbetsklimat, men om du hela tiden täcker upp för en kollega blir du själv trött och irriterad, och din kollega får ingen chans att förändra sitt beteende.
  4. Var lösningsfokuserad. Kom med förslag på hur du tycker att en viss situation kan lösas, eller hur du önskar att den var i stället.
  5. Självreflektion. Fundera över om det är något hos dig själv som triggas. Kanske är du stressad eller tycker att arbetsuppgifter ska genomföras på ett specifikt sätt.