Har ni landets godaste dricksvatten?
2 november 2020
Har Ljungby det godaste kranvattnet i landet? Ja, det hoppas och tror i alla fall Magnus Nilsson, biträdande driftledare på kommunens vattenverk.
– Det tycker jag nog. I alla fall av det vatten jag druckit på andra orter runt om i landet.
Ni är med och tävlar om titeln Sveriges godaste dricksvatten. Vad skulle en seger betyda?
– Inte så mycket rent arbetsmässigt, men det är klart att vi skulle få en del uppmärksamhet. Självklart vore det jätteroligt om vi vann.
Hur ska riktigt gott vatten smaka?
– Det ska väl egentligen inte smaka så himla mycket. Det viktigaste är att det inte finns några bismaker och att det inte är grumligt eller luktar konstigt.
Vad kan förstöra smaken?
– Främst järn och svavelväte, men också humus, som består av organiska material från ytvattnet. Får man in humus i grundvattnet kan vattnet bli gult och grumligt och få en speciell lukt.
– Som tur är har vi inga sådana problem här. Enligt mina kolleger som jobbat länge på vattenverket har det aldrig varit konstig lukt eller smak på vårt vatten.
Hur är det generellt med vattentillgången i Ljungby?
– Förhållandevis bra. I somras kring midsommar var det många som fyllde på sina swimmingpooler. Då var vattenuttagen ganska höga. Hade det fortsatt under sommaren hade vi nog infört bevattningsförbud, men det blev aldrig akut läge.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.