Det viner kalla vindar

2 november 2020

Det viner kalla vindar på svensk arbetsmarknad. Corona,,arbetslöshet, Las-förhandilngar och tuffa avtalsförhandlingar. Pressen på fackföreningsrörelsen är hård.

En coronapandemi som aldrig ger sig och som för med
sig arbetsmiljöproblem och arbetslöshet.

Politiker som petar i den svenska modellen med kraschade Las-förhandlingar som följd.  Och, inte minst, en avtalsrörelse som verkar vara ­bottenfrusen, vilket gör att tusentals kommun- och regions­anställda får vänta länge på rimliga löneökningar i år. Det viner kalla vindar på svensk arbetsmarknad.

Pressen på fackföreningsrörelsen är hård och att vara fackligt aktiv och förtroendevald är ett mycket tufft jobb i dagens läge. Det kräver mod, envishet och stark integritet.

Precis de egenskaperna passar in på Christer Chalmenborg, huvudskyddsombud på Helsingborgs pastorat.

Han är vinnare av utmärkelsen Årets Skyddsombud som ­Tidningen Vision har instiftat tillsammans med Visions förbundsstyrelse och som delas ut för första gången i år.

Läs mer: Christer Chalmenborg vägrar vara tyst

Jag är stolt över att ha ingått i juryn för priset. Vi har haft ett tufft jobb att gå igenom alla nomineringar som kommit in från medlemmar och förtroendevalda över hela landet.

En sak är säker: Det finns en massa duktiga skyddsombud därute. Vi säger ett stort grattis till Christer och fortsätt nominera duktiga skyddsombud till nästa år!

Stolt är jag också över mina medarbetare på redaktionen och alla de tidningar vi har gjort tillsammans.

Jag har haft förmånen att jobba med arbetsmarknadsjournalistik på Tidningen Vision, Chefen i fokus och tidigare SKTF-­tidningen i många år. Det är det roligaste och viktigaste jobb jag har haft i min karriär.

Nu går jag vidare och lämnar över ansvaret som chefredaktör i Åsa Bolmstedts kompetenta händer.

Tack för mig och välkommen Åsa!