Låt oss slippa ­rasister

28 september 2020

Rasismen ökar i Sverige. Har du ”fel” religion eller hudfärg så riskerar du att bli trakasserad på grund av det.

Många av de hatbrott som polisanmäls i dag sker på jobbet. Alltså bland spiknyktra vuxna människor som jobbar tillsammans.

I det här numret har våra reportrar Stina Loman, Arash Mokhtari och Niklas Lindstedt gjort nedslag på några typiska kommunala arbetsplatser. De har träffat Visionsmedlemmarna Nedžad, Abdirahman och Nantale som alla har personliga erfarenheter av att mötas av rasism på jobbet.

Jag skäms när jag läser deras berättelser. Jag skäms ännu mer över att vi på redaktionen måste ta med i beräkningen att vi antagligen kommer att få rasistiska reaktioner för att vi har en svart kvinna på omslaget i det här numret. Jag skäms för att vi måste ta höjd för att mötas av troll på nätet när vi publicerar deras berättelser på tidningenvision.se och puffar för artiklarna på Facebook, Instagram och andra sociala medier.

Vi på redaktionen riskerar inte särskilt mycket genom att ge plats åt deras berättelser. Tvärtom så är det faktiskt vår förbannade skyldighet att berätta hur det står till därute på våra arbetsplatser i verksamheter som finansieras av skattemedel.

Men Nedžad, Abdirahman och Nantale tar en risk när de ­ställer upp med namn och bild och berättar om sina upplevelser. Risken är att ju att någon tar åt sig och trakasserierna återkommer från andra håll. Men det finns också en chans att det blir bättre. Och det är förstås därför de och andra modiga människor ställer upp och berättar om och om igen. För att det ska bli bättre. Så låt oss slippa rasistiska reaktioner den här gången.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har haft det hett om öronen sedan hon tillträdde för ett år sedan. Arash Mokhtari har mött en minister som säger sig sporras av motgångar.

Hur det har gått med Las-­frågan som just nu ligger hos ­arbetsmarknadens parter det vet vi inte i skrivande stund. Men vi följer frågan på här på webben.