• Maivor Åström, som ­nominerade vinnarfloskeln, trodde själv att hennes förslag hade passerat bäst före-datum.

Utveckling

Här är Årets jobbfloskel 2020

25 september 2020

Det är viktigt att vi är transparenta och alltid ligger i framkant. Så lyder Årets jobbfloskel 2020. Det betyder att det förslag som den pensionerade nämndsekreteraren Maivor Åström skickade in står som vinnare.

Två gånger tidigare har Tidningen Vision korat den mest slitna jobbklyschan. 2017 vann "Jag hör vad ni säger och tar det med mig!" och 2014 var det "Vi måste gasa och bromsa samtidigt" som stod överst på pallen.

Läs mer: Anders Lundgren skickade in vinnande floskeln "Jag hör vad ni säger och tar det med mig"

Sedan dess har nya fraser dykt upp och överanvänts på uppstartskonferenser, ­digifrukostar och webbinarier. Därför är
tiden mogen att återigen utse Årets jobb­floskel.

Tidningen Visions läsare har nominerat ett 50-tal fraser från kontorslivets munviga arbetsvardag och bland dem vaskade redaktionen fram sex toppkandidater. Nu är omröstning klar och Maivor Åströms förslag om vikten av att vara transparent och alltid ligga i framkant står som vinnare.

Hon beskriver sig själv som en ord- och språkmänniska, som noterar när ord och fraser plötsligt dyker upp i var och varannan jobbdiskussion eller politikerintervju. Hon har gehör för floskler helt enkelt.

– 1997 kommer jag ihåg att "incitament" blev väldigt populärt. Men sådana uttryck brukar bara stå sig i 4–5 år. Nu är ordet uttjatat och används nästan aldrig.

Själv trodde hon att hennes förslag om vi ska vara transparenta och alltid ligga i framkant hade passerat bäst före-datum. Hon lämnade jobbet som nämndsekreterare i Sollefteå kommun 2018 och har inte hört korridorsnacket i kommunhuset på ett tag.

– Då var det oerhört mycket prat om "transparens" och "framkant". Att uttrycket fick flest röster visar väl att det fortfarande är gångbart, trots att det är svårt att förstå vad som egentligen menas, säger Maivor Åström.

Läs mer: Häng med på en djupdykning i värdegrundernas grumliga vatten

Här är hela topplistan

1. Viktigt att vi är transparenta och alltid ligger i framkant.

2. Ställ inte in – ställ om.

3. Min dörr är alltid öppen.

4. Du behöver ta höjd för det här.

5. Vi behöver plocka de lågt hängande
frukterna.

6. Vi kör tåget ­medan rälsen läggs.

Vi vann!

Fem personer som har nominerat floskler vinner två biobiljetter vardera. Vi tackar för era floskelförslag och säger grattis till:

Maria Hedblom, Sundsvall; Linnea Tjärnström, Tavelsjö; Roland Svensson,
Göteborg; Charles ­Smalldridge Virgo, ­Vällingby och Jessica Ovik, Bohus-Björkö.­