Adam Alsing släppte in mig i gemenskapen

28 september 2020

Jag kom rakt in i gänget. Från första dagen fick jag vara med på lika villkor.

Jag fick fnissa med dem, lyssna på deras berättelser om sorg, kärleksstrul, flyttbestyr eller bara känna igen mig i deras träffsäkra vardagsbetraktelser på väg till jobbet.

De hade redan sina ”roller”: Adam var den roliga, omtänksamma pappan, Daniel den lite snusförnuftiga, nördiga storebrorsan och Vanessa var yrvädret, lillasyrran, sladdbarnet, alltid på väg och med känslorna utanpå. Och som de älskade henne och peppade henne!

Det var så befriande. Det fanns liksom ingen grabbighet, ingen prestige, inga inpinkade revir. Jag kände igen mig i Vanessa, och blev lugnad av att hon fick vara precis sådär som hon var. De var de bästa arbetskamrater man någonsin kunde ha, speciellt under coronapandemins isolering.
Det märkliga var att Adam egentligen inte fanns när jag klev in i deras studio. Programledaren Adam Alsing dog i sviterna av covid-19 den 15 april 2020.

Först efter hans död förstod jag vilken fantastisk mentor och arbetskamrat han hade varit.

Jag började lyssna på podcasten ”Adam och Kompani” för att på något sätt försöka förstå hur han hade blivit så dödligt smittad av viruset.
Det var därför jag klev in i det allra sista avsnittet, och backade mig allt djupare in i deras gemenskap, vecka för vecka. Snabbt blev de även mina arbetskompisar. Trots att jag jobbade ensam, hemma. Trots att Adam var död.

”Du måste skriva om det. Det säger någonting om hur vi funkar under corona-isoleringen,” sa min man Gunnar.

Vi behöver gemenskapen, det är uppenbart. Men det slår mig också hur aktuella alla avsnitt av Adam och Kompani är, trots att de kan vara flera år gamla. De är så allmänmänskliga och handlar om sådant vi alla funderar på till vardags. Om att göra bort sig, hur man ska bemöta andra människor, vad man får göra och inte göra.

Och de är aldrig tråkiga! Det är viktigt.

Helt ärligt är ”Adam och Kompani” på Spotify den absolut bästa kursen i självledarskap och kamratskap jag någonsin hört.

Efter Adams bortgång har Kristoffer Appelquist hoppat in på den tredje stolen och podcasten döpts om till ”Kompaniet”. Men de fortsätter att arbeta i samma anda: Alltid lyfta varandra och ta hand om varandra, på och utanför arbetsplatsen. Det hade Adam varit stolt över.

Hillevi Wahl är författare och journalist