Välkommen tillbaka hem

24 augusti 2020

Så var det dags. Välkomna tillbaka till jobbet. Eller kanske ska säga välkomna tillbaka till hemmakontoret.

Ännu en semester är över. I år är vi nog många som känner samma sak: Vad fort det gick! Kanske för att gränsen mellan jobb och ledighet aldrig varit så flytande som i år.

För många av oss som jobbat hemifrån sedan i mars, började semestern i samma stund som vi stängde av datorn och lät bli att sätta på den igen morgonen efter. Normalt sett så brukar vi kanske varva ner lite inför semestern genom att kanske fika lite för länge med kollegerna, flexa någon timme när solen skiner, eller ta en afterwork i gröngräset. I år blev vi snuvade på allt det där.

En sak är säker: Även om vi inte kommer att komma ihåg exakt vad vi gjorde under hemestern, sommaren 2020, så kommer vi aldrig att glömma isoleringen, avståndet, bristen på kramar och familjefester. Eller alla konserter, teaterföreställningar och idrottsevenemang som aldrig blev av.

Många av er har kanske inte ens haft någon sammanhängande semester än, utan har slitit hårt hela sommaren inom vården och omsorgen.
Nu tvingas vi starta hösten på samma sätt. Ingen gradvis invänjning med småsnackande över kaffemaskinen, inga kommentarer som: Vad brun du är, var har du varit? Näe, på med datorn och upp med skype, teams, zoom eller vad det nu hette. Förutom att det börjar kännas i kroppen att hemmakontoret inte är optimalt ur arbetsmiljösynpunkt, så längtar vi efter en känsla av sammanhang.

Hur bedriver man fackligt arbete utan att ses? Hur ska avtalsrörelsen gå till? Det är några frågor vi kommer att bevaka under hösten. Den 24–26 september arrangeras Visions förbundsmöte. Det kommer att vara helt digitalt. Det kommer att bli en utmaning. Nästan 300 ombud ska träffas digitalt och rösta om 79 motioner.

Några kan du läsa om på sidorna 7–9.

En tuff höst väntar. Men vi klarar det tillsammans!