• Vision i Bjurholm har lyckats övertyga arbetsgivaren om fördelarna med kortare arbetstid. ”Jag är jättenöjd”, säger ordförande Monica Jonsson.

Avtal

Mer ledigt i Bjurholm

16 september 2020

Arbetstidsförkortning med 80-90-100-modellen och möjligheten att byta semesterdagstillägget mot lediga dagar. Det är två frågor som Vision i Bjurholm har drivit i flera år. Nu är det ena avtalet klart och det andra på gång.

– Jag är jättenöjd. Det har funnits ett stort tryck från medlemmarna, säger Monica Jonsson, Visions ordförande i Bjurholm.

Före semestrarna kom fack och arbetsgivare överens om ett lokalt avtal om arbetstidsförkortning med den så kallade 80-90-100-modellen. Det betyder att anställda som fyllt 62 år får möjlighet att arbeta 80 procent, behålla 90 procent av lönen och få 100 procent av tjänstepensionen inbetald.

Monica Jonsson tycker att motparten har ansträngt sig för att skapa ett avtal som gör kommunen till en attraktivare arbetsgivare:

– Vi är en liten kommun som ligger lite i utkanten med sex mil till Umeå och har ingen möjlighet att konkurrera med höga löner. Men 80-90-100-modellen och semesterväxling kan bli tungan på vågen som gör att medarbetare stannar eller söker sig till vår kommun, säger hon.

När det gäller semesterväxlingen, en möjlighet att byta semesterersättningen mot lediga dagar, är fack och arbetsgivare också överens.

Avtalet är dock ännu inte underskrivet.

– Den frågan har vi drivit i fem år. Flera av våra medlemmar vill ha mer tid för återhämtning. Om inte annat vill man ha valmöjligheten, semesterväxling är inget permanent utan man söker inför varje år, säger Monica Jonsson.

Nu ser en arbetsgrupp också över kommunens flextidsavtal. Ett avtal som Monica Jonsson betraktar som ”lite väl generöst”.

– Här finns lite olika uppfattningar. I mina ögon är det något fel om man närmar sig hundra timmars plustid. I så fall är man för lite folk och bör rimligen nyanställa i stället. Men i dagsläget är det oklart hur det landar.

Läs även: