Inget är för sent när man är 20

24 augusti 2020

Det är aldrig för sent att byta karriär eller välja en ny bana i livet, speciellt inte när man är 20 år, skriver vår krönikör Viktor Banke och berättar om sin väg mot egen advokatbyrå.

Barnen är nattade, tystnaden har lagt sig över lägenheten och utanför fönstret tecknar sig trädens mörker mot himlens. Det ska snart bli höst.

Höst i coronans tid. Jag tänder ett ljus, slår upp datorn och hittar ett meddelande. Det är från en ung man, tjugo år, som känner sig stressad eftersom han ännu inte kommit in på juristprogrammet. Är det för sent? undrar han. För sent? tänker jag. Det är – om något – för tidigt.

Sedan minns jag en natt som tjugoåring i början av seklet, en natt vars betydelse jag möjligtvis kommit att överdriva, men som ändå får tjäna som startpunkt för den resa som tagit mig hit, till just den här hösten.

Det är sexton år sedan nu. Till New York hade jag kommit några veckor tidigare. Och det var fantastiskt, men något hände. Efter någon vecka började jag till min förvåning tröttna på alla ljud, möjligheter, allt som snurrade. Jag började längta hem, till det som funnits i min barndoms periferi: havet, skogen, tystnaden. Också min värd tröttnade, hon fick panikångest efter en tid av dubbla arbeten och minimal lägenhet, och var tvungen att få lite ensamtid.

Utan pengar till hotell, mitt i natten i världens huvudstad. Vad skulle jag göra? Portnyckeln till huset där lägenheten låg tog mig in, och hissen tog mig allra längst upp. Jag gick ut på taket och la mig på soffan inför ett glittrande, tutande, glimrande nattligt New York.

På morgonen hade jag bestämt mig, och uppsökte närmsta Starbucks för att låna wifi. Sa upp min lägenhet i Sverige, sökte en annan. Sökte jobb. Bokade flyg.

Kom hem. Sprang, läste böcker för första gången, drack ingenting. Arbetade, läste upp några betyg. Hamnade sedermera i Lund, gjorde Högskoleprovet, sökte till jurist och kom in. Flyttade till Stockholm, snabbläste juristprogrammet och började sedan på Vision som ombudsman. Efter ett år, 2014, började jag på advokatbyrå, och älskade det direkt. Jag hade, kort sagt, hamnat rätt. Tre år senare startade jag eget med några kolleger.

Och nu, när dessa rader skrivs hösten 2020, väntar jag tillträde till en fin lokal längs Skeppsbron i Gamla stan, där min helt egna advokatbyrå ska ha sin verksamhet från den 1 oktober. 16 år efter den där natten i New York, 10 år efter första dagen på Universitetet, och några dagar innan en tjugoåring skrev och frågade om det var för sent.

Ingenting är för sent när man är tjugo. Bara en tjugoåring kan tro något så dumt.