Det är en perfekt tid för kris

1 juni 2020

Vi kanske behövde en kris för att vi skulle förstå vårt ansvar och bli tvingade att tänka på annat än bara ett vinstintresse. Det skriver vår krönikör Siduri Poli.

Vi har klarat oss igenom kriser förut, vi kommer att klara oss igenom denna också. Kanske bättre än någonsin tidigare. För denna gång har vi nämligen internet, som möjliggör en helt ny nivå av samarbete. Aldrig någonsin tidigare har vi haft en värld som kämpar mot en gemensam fiende – och där varenda en av oss är en del av lösningen.

CNN har samlat ansträngningar från vår planets medborgare på en hemsida som heter Impact Your World. Där kan man se hur gemene man/ kvinna/hen kämpar för att sprida glädje i sin omgivning. Tonåringar som storhandlar åt de som sitter i karantän, vårdpersonal som dansar för sjuka och studenter som lanserar en hotline för skämt, historier och stöd för isolerade äldre.

Att vi har mer avancerad teknik är också right on time för en kris. 16-årige Jerry Orans skapade hemsidan Hack The Pandemics där han samlar ägare av 3D-skrivare för att printa ut skyddsmaterial. Hittills har 1000 producenter och tre globala leveran törer anslutit sig. Det har resulterat sig i en order om 20 000 ansiktsmasker.

Även svenska Stockholm Makerspace tillkallade 3D-ägare för att tillsammans skapa 25 000 skyddsvisir till 150 vårdgivare. Teknik har fått nya användningsområden. Robotar vårdar sjuka och AI används för att kalkylera massiv information kring hur vi ska hantera pandemin. Teknikbolag inom tjänstesektorn adderar modeller för att hjälpa till.

Ett svenskt exempel är Natural Cycles, som får in 1,5 miljoner kvinnors
kroppstemperatur dagligen, använder data för att kartlägga smittspridning. Tiden vi lever i handlar även om vilka värderingar som väger tyngst.

Äntligen kan hållbarhetschefer som i åratal tjatat om att skapa en positiv påverkan i världen, samtidigt som man driver affären, få gehör. Vi kanske behövde en kris för att vi skulle förstå vårt ansvar och bli tvingade att tänka på annat än bara ett vinstintresse.

2020 är primetime för oss allihopa att bidra till världen. I värsta fall klarar vi oss ur krisen så som vi alltid har gjort. I bästa fall har vi skapat en bättre värld, än den vi lämnar bakom oss.

Siduri Poli är medgrundare till en av Sveriges största entreprenörshubbar Changers Hub, med syfte att demokratisera framgång.