Coronaviruset

Chefer avstår lön

1 juni 2020

Borde chefer sänka sin lön under coronakrisen? I Nya Zeeland får höga myndighetschefer och politiker en lönesänkning på 20 procent det kommande halvåret.

Beslutet är en symbolisk handling och gäller också landets parlamentariker, ministrar samt premiärministern Jacinda Ardern.

– Covid-19-pandemin har lett till att många arbetare förlorar sina jobb eller får mindre inkomst när företag läggs ned. Beslutet är ett sätt att erkänna den betydande ekonomiska smärta som många i Nya Zeeland står inför, skriver Brad Olsen, analytiker på Infometrics i Wellington, i ett mejl till tidningen Arbetet.

Runt om i världen har flera länder, bland annat Indien, Saudiarabien och Sydafrika beslutat om liknande lönesänkningar.

I Sverige har Volvo Cars och Scania tillfälligt sänkt toppchefernas löner. Någon diskussion om lönesäkningar för chefer i offentlig sektor har dock inte tagit fart i Sverige.

– Vi har ett annat system där vi skiljer på arbetsgivaren och staten. Chefernas löner regleras i kollektivavtal och kan inte ruckas på hur som helst, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Tror du att frågan kommer dyka upp här?

– Nej, när ett företag går dåligt kan toppchefernas löner bli en het fråga, men i offentlig sektor kan det leda till en diskussion om storleken på löneökningarna, inte till krav på lönesänkningar.