• 24-26 september är det dags. Då samlas Visionsombud från hela Sverige på Visions förbundsmöte i Solna.

Fackligt

Så skriver du en motion

2 mars 2020

Vill du påverka i facket? Skriv en motion! Men hur gör man? Här ger motionsproffset sina bästa tips.

I slutet av september är det förbundsmöte, Visions högsta beslutande organ. Men för den som vill ha inflytande över vilka frågor facket ska driva framöver är det hög tid att fatta pennan. Motionerna ska vara inne senast 24 mars.

Antingen kan man som medlem skriva själv, eller vända sig till sin styrelse som kanske kan skriva motionen i klubbens eller avdelningens namn.

Delta i en skrivarverkstad

För att få fart på motionerandet ordnar Visions avdelning i Stockholm stad skrivarverkstäder.

– Framför allt handlar det om att vi vill lyfta fram medlemsdemokratin. Vi vill tydliggöra att alla medlemmar har möjlighet att påverka, att man inte måste sitta i någon styrelse, säger Charles Smallridge Virgo, 1:e vice ordförande i Vision i Stockholms stad.

– En del tror kanske att det är knepigt, men har man bara koll på beståndsdelarna i en motion är det inte svårt. Det här ger också en möjlighet att testa sina idéer. Med bättre argument ökar chanserna att få igenom en motion, säger han.

Vid förra förbundsmötet, 2018, behandlades 76 motioner.

Så skriver du en motion - steg för steg

Kom igång
  • Dela med dig av din idé. Samarbeta med andra medlemmar. Dels föder en idé ofta fler, dels kanske andra har tänkt på samma sak.
  • På Vision.se finns tidigare motioner. Kolla om någon skrivit en motion med liknande innehåll. Mejla personen och föreslå ett samarbete.
Finslipa
  • I den beskrivande texten bör det framgå vad du vill förändra, hur läget är i dag och vad det skulle innebära om motionen gick igenom.
  • Gör att-satsen tydlig. Den är avgörande för vad man vill att förbundsmötet ska besluta.
Lyckas
  • På förbundsmötet diskuteras motionerna i utskott innan mötet beslutar. Kontakta representanterna från din avdelning och ge dem in-put om din motion.
  • Var ihärdig. Om din motion får avslag på förbundsmötet gäller det att fundera på varför. Var den kanske otydlig? Och ge inte upp. Arbetsmarknaden förändras över tid, en motion som får avslag i år kanske går igenom på nästa förbundsmöte.

Läs mer om hur och när på vision.se, sök ­"motioner till förbundsmötet".