En riktig prepper har ett ­hemligt nätverk av morsor

2 mars 2020

Vår krönikor Hillevi Wahl skriver om hur viktigt det är att ha mänskliga nätverk runt sig när det krisar i livet.

Ni har kanske hört talas om prepping, ett nytt modebegrepp för krisförberedelser. SVT-serien "Nedsläckt land" har gjort många nyfikna på fenomenet och allt fler bunkrar nu upp med vattendunkar, konserver, spritkök, stearinljus och vevradio i förrådet.

Men när den verkliga krisen uppstår är vattendunkar och spritkök blaha, blaha. Det absolut bästa en prepper kan ha är ett handlingskraftigt nätverk av bra människor runt omkring sig.

Det blev jag själv varse för ett par månader sedan, när min man drabbades av cancer. Från en dag till en annan rämnade hela vår värld. Med tre barn och en man som fick intensivvård i hemmet slutade allt att fungera: Ekonomi, arbete, skola, rutiner, städning, immunförsvar, sömn och mat.

Först försökte jag göra allting själv. Så som vi kvinnor gärna gör. Det kändes skönt att ha något för händerna, det dämpade min oro. Men när jag bokstavligen gått rakt in i medvetslöshet (!) två gånger sa en kurator till mig att skriva en lista på allt jag behövde hjälp med.

"Folk vill verkligen hjälpa", sa hon.

"Jag vet inte ens vad ska kan be om", sa jag uppgivet.

"Skriv: Tanka bilen, kolla spolarvätska och olja, kör gärna bilen en timme så inte batteriet laddar ur. Gå ut med hunden. Torka av besudlade ytor som handtag, mobiltelefoner och fjärrkontroller. Tvätta, fixa matlådor, dammsug, storhandla på tisdagar och torsdagar, panta flaskor, gå iväg med grovsopor så de inte blir en bakteriehärd…"

Listan blev tre sidor lång.

"När folk frågar om de kan hjälpa till med något, så skickar du listan. De får själva välja det som passar dem bäst."

Jag var skeptisk. Men gjorde som kuratorn sa.

Redan nästa dag ringde det på dörren. Ett hemligt nätverk av mammor hade dragit igång något av det mäktigaste och vackraste jag har varit med om. En hjälpkedja, som såg till att någon kom varje dag och hjälpte till.

"När jag berättar om det tror folk knappt att man bor i Sverige", sa en trebarnsmamma som fick samma hjälp för ett år sedan. Nu var hon en av dem som ringde på hos mig. Med hela dramatenväskan full med fläskpannkaka, köttbullar, kakor och kärlek.

För vad hjälper all världens vattendunkar när en familj är i akut kris? Då krävs det något mer. Något mycket större. Som en hemlig armé av morsor.

En riktig prepper odlar sann vänskap. Gör något fint för någon annan i dag.