• Valdemar Fredriksson går en utbildning på Gammelkroppa skogsskola som ­Omställningsfonden betalar.

Fackligt

Får hjälp till nytt jobb

2 mars 2020

Förra året fick drygt 1 200 personer hjälp av Omställningsfonden att hitta nytt jobb efter att ha blivit uppsagda. Valdemar Fredriksson är en av dem. Han pluggar nu på Gammelkroppa skogsskola.

På grund av de stora besparingarna i kommuner och regioner finns en risk att många anställda kommer bli av med jobbet framöver. Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist har möjlighet att få hjälp att hitta nytt jobb via Omställningsfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som ägs av arbetsgivarna och facken.

Under förra året sades 1 264 personer upp på grund av arbetsbrist i kommuner, regioner, kommunala bolag och kommunalförbund.

En av dem är Valdemar Fredriksson, som tidigare jobbat som arbetsledare i Trollhättans stad på tekniska förvaltningen. Innan han blev uppsagd, på grund av att hans tjänst försvann, jobbade han med att arbetsleda personer som hänvisats dit av kommunens arbetsmarknadsenhet när de jobbade i skogen.

Tack vare Omställningsfonden går han nu en utbildning i skogsplanering på Gammelkroppa skogsskola.

– Det är jättebra att kunna lägga till utbildningen i CV:t när jag söker nya jobb, säger han.

Valdemar Fredrikssons har jobbat med skog sedan 1986 och det är hans passion. Att vara i skogen är något han gärna ägnar sig åt – både på jobbet och fritiden.

– Att vara ute i skogen är inget jag vill vara utan, även om jag också gillar att planera för hur skogen bäst ska skötas från ett kontor. Jag äger också själv en del skog, så jag är gärna där och jobbar på helgerna, säger han.