• ”Klockan fem på morgonen hittar vi ett minimum av distraktioner, de högsta mänskliga bedrifterna och den största friden. Så utnyttja segertimmen väl. Ni kommer att kunna ta kvantsprång, såväl i er produktivitet som personligen.”, skriver Robin Sharma i sin bok.

Hälsa

Dags att byta snooze mot snortidigt?

24 mars 2020

Studsa upp klockan fem. Det är receptet för framgång, menar Robin Sharma som skrivit ”5 AM Club”. Kan man bli en bättre version av sig själv genom att köra igång i ottan?

Tänk dig gråkall februari. Väckarklockan ringer tortyrtidigt: 05.00. Den där tiden då många knappt orkar lyfta tandborsten. Men du kliver upp, drar på dig träningskläderna och sticker ut och kör intervaller i tjugo minuter. Sedan hem igen. Tjugo minuter meditation följs av tjugo minuter studier.

Det är vägen till framgång, om man får tro bästsäljarförfattaren Robin Sharma, som nyligen kommit ut med boken "5 AM Club: Äg din morgon, förändra ditt liv". Han kallar den där morgonstunden för "segertimmen".

Robin Sharma menar att alla människor bär på gåvor som vi inte har utvecklat. Han skriver:

"Att stiga upp klockan fem på morgonen förvandlar dig till en oslagbar möjlighetsmaskin. Varje ny gryning erbjuder en färsk chans att frigöra vår storslagenhet, släppa fram vår potential och börja spela i de stora ligorna med de monumentala resultaten."

Perfekt tidpunkt

Morgonen är en perfekt tidpunkt att uppgradera sig själv, menar Sharma, för då är mängden distraktioner minst. Genom intensivträningen ökar hormonet noradrenalin, som gör oss alerta och fokuserade.

Han skriver: "Det är inte gener som ligger bakom storslagenheten, utan vanor." Enligt Robin Sharma tar det 66 dagar innan de nya vanorna har blivit en del av den naturliga rytmen.

Men sömnforskaren Arne Lowden, vid Stockholms universitet, menar att det finns fällor som gör att klockan 5-metoden kanske inte funkar.

– Man måste komma ihåg att Sharma verkar i Kalifornien där man har en annan ljus-mörker-rytm än i Sverige. Under vinterhalvåret i Sverige är förutsättningarna inte alls lika goda.

Tidig sänggång

Den som går upp klockan fem bör gå och lägga sig redan vid halv tio, enligt Arne Lowden.

– Vi klarar förstås rent fysiskt att gå upp tidigt – i bondesamhället gick man ju upp och matade hästarna – men det är svårt när man avviker från samhällsrytmen. Det kan leda till backlash.

En annan fallgrop är att man måste vidmakthålla rytmen och gå upp klockan 05.00 även lediga dagar.

– Man måste vara väldigt dedikerad för att klara detta. När man slarvar med att gå och lägga sig är det svårt att få tillbaka rytmen. Då blir man dagtrött. Senarelägger man sömnen på helgen får man vara glad om man är tillbaka onsdag-torsdag.

Om man trots allt är sugen på att testa Sharmas metod är Arne Lowdens tips att pröva konceptet intensivträning-meditation-studier i vanlig tid.

– Jag tror att man kan kliva upp halv sju och få precis samma effekt.

Sharmas 20/20/20-formel

  • 05:00–05:20. Rör dig (intensivträning).
  • 05:20–05:40. Reflektera (skriv dagbok, be, meditera, planera).
  • 05:40–06:00. Väx (läs böcker, lyssna på poddar, studera, gå igenom mål).
  • På kvällen. Stänga av skärmar, ät inte för sent, sov svalt, förbered träningskläder.