• Charles Smalldridge Virgo, Irina Ben Bekhti, Torbjörn Andersson, Derya Salimi, Johan Fohlström och Lotta Holmberg ute på plogging.

  • Vision Skärholmen är ute på fågelskådning vid Vårbergstoppens stadspark som just nu håller på att byggas.

  • Till vänster: Ordförande Irina Ben Bekhti på glasinlämning. Till höger: Torbjörn Andersson med gripklo och säck.

Fackligt

Skräpplock och facksnack i Skärholmen

11 juni 2020

Hallå där Torbjörn Andersson på Vision Skärholmen. Ni arrangerar en del oväntade medlemsaktiviteter. Ni plockar skräp, har discon och tittar på fåglar. Hur kommer det sig?

– Vi brukar ha tre medlemsaktiviteter varje termin och gillar att tänka nytt. Om facken ska nå ut till nya medlemmar så kan vi inte vara som en gammal stöt som sitter bakom ett skrivbord inomhus. Vi måste göra aktiviteter där vi syns och som det pratas om. Senaste åren har vi haft a-kassedisco, spelat spel med pension i fokus, bjudit in en begravningsentreprenör i samband med ett snack om medlemsförsäkringar. Framöver har vi planer på en arbetsmiljöutbildning med tv-spelstema och trädbingo. Under aktiviteterna bäddar vi alltid in samtal om fackliga frågor.

Ni har nyligen arrangerat plogging, vad är det?

– Då plockar man skräp. Egentligen ska man jogga samtidigt, men det var överkurs så vi promenerade. Det var sex stycken som deltog och vi lyckades få ihop sex säckar med skräp på en timme. Vi hade önskat att fler var med, men många jobbar hemifrån nu i coronatider och har hög arbetsbelastning vilket gjorde att antalet deltagare var få.

I maj var ni ute på fågelskådning också, hur var det?

– Vi har en ny styrelsemedlem som gillar fåglar och hon ville dra ihop en fågelskådning. Det passade utmärkt under corona. Vi blev ett tiotal personer som höll till på Vårbergstoppen, en ny stadspark i Skärholmen där man så småningom ska bygga ett fågeltorn. Med oss hade vi en ornitolog som har jobbat med kommunen i projektet. Han lånade oss en kikare så att vi kunde spana på fåglar, men de var svåra att se som amatör.

– Det blev en rolig och intressant aktivitet, det är fint att man satsar så mycket på Skärholmen och bygger en helt ny stadspark här.

Många undviker just nu att träffas fysiskt på grund av corona, hur tänker ni kring det?

– Vi är inga träd som sitter fast. Så istället för att ställa in så ställer vi om till utomhusaktiviteter.