Mindfulness på jobbet
2 december 2019
Ständigt andan i halsen och axlarna uppe vid öronen. Stressen ökar och därför prövar den lokala Visionavdelningen i Värmdö kommun ett nytt grepp. Här erbjuds mindfulness som en facklig medlemsförmån.
Mjuka toner från ett piano sprider sig i rummet från den portabla cd-spelaren.
– Landa på stolen, ta ett djupt andetag och slut ögonen, säger mindfulnessinstruktören Hannele Naski med lugn och tydlig röst.
Fem anställda i Värmdö kommun har samlats i ett konferensrum i kommunhuset för att öva sig i medveten närvaro, så kallad mindfulness.
Alla sitter i fåtöljer och blundar och andas in med näsan och ut genom munnen. Hannele Naski guidar gruppen i att släppa alla tankar på det som ska komma (Vad ska jag äta till middag i kväll?) och det som varit (Fattade jag rätt beslut på jobbet i går?) och i stället koncentrera sig på att bara andas och ögonblicket som är här och nu.
När passet är över och alla öppnar ögonen igen ser de lite nyvakna och ganska nöjda ut. Tanken med att erbjuda mindfulness är att göra något som medlemmarna tycker är bra för att motverka stressen i arbetslivet och i samhället i stort. Men det lokala facket jobbar också på många andra sätt för att minska stressen på jobbet, berättar Katarina Magnusson, ordförande i Visions avdelningsstyrelse.
– Vi vill att folk ska må bra. Alla är så stressade och tiden ska räcka till så mycket, säger hon.
Därför tog avdelningen kontakt med Hannele Naski, utbildad minfulnessinstruktör och som innan pensioneringen jobbat på kommunen i 30 år, och bad henne hålla en session. Initiativet blev populärt och varje onsdag sedan tre år tillbaka kan anställda komma hit för en andningspaus i en ofta hektisk vardag.
Mindfulness
Mindfulness är en meditationsteknik som bland annat används inom sjukvården för att hantera stress, smärta, sömnproblem, ångest och depression. Den går i korthet ut på att fokusera på nuet utan att värdera det man upplever och att släppa taget om tankar som skapar oro och missnöje. Forskning visar att mindfulness fungerar bra, men man vet inte exakt vad det är som gör att man mår bättre.Källa: Vårdguiden
Mia Rönnlund, ekonomiassistent i kommunen, är en av dem.
– I dag har jag haft en supertuff dag. Det här var precis vad jag behövde, säger hon och fortsätter:
– Det känns alltid bättre när man varit här, hur stressad man än varit. Man får liksom ett annat perspektiv.
Även Christina Sturk, socialpedagog och ledamot i Visions avdelningsstyrelse, har stort utbyte av träffarna.
– Bara att sitta här tillsammans ger mycket. Jag blir lugn. När jag blir stressad försöker jag hitta tillbaka till det jag känner just nu, säger hon.
Christina Sturk har blivit så inspirerad av mindfulnessteknikerna att hon använder sig av dem i sitt jobb på en daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer.
– Vi har nu mindfulness på schemat två dagar i veckan och det är uppskattat. Det märks att det fungerar och att deltagarna kommer ner i varv.
Ytterligare en effekt av träffarna är att fler valt att gå med i Vision.
– Det är viktigt både för oss i facket och för arbetsgivarna att ha ett friskvårdstänk. Vi funderar mycket kring vad som behövs för att man ska må bra och orka hela vägen tills man fyller 67, säger Christina Sturk.
Fakta
Problemet
Många anställda i Värmdö kommun är stressade. Kraven i både yrkes- och privatlivet är ofta höga.
Så gjorde vi
En instruktör i mindfulness bjöds in till kommunen för att hålla en halvtimmeslång lektion i medveten närvaro en gång i veckan.
Så blev det
Lektionen är en mycket uppskattad medlemsförmån. Varje onsdag under tre års tid har anställda samlats för att lära sig mindfulness och koppla av en stund.