Hälsa

Ladda batteriet på arbetstid

2 december 2019

Mycket att göra? Jobbar du in lunchen och hoppar över fikat? Kan kännas slugt i stunden men i längden gör du dig själv en björntjänst. Pauser gör dig effektivare och gladare och leder i bästa fall till att du lämnar arbetsdagen fylld av energi.

Handdiska på jobbet? Eller placera fikarummet extra långt bort? Ibland behövs det nytänkande för att skapa naturliga avbrott i arbetet. För att ta paus är inte så enkelt som det låter. I stället kan det väcka många känslor.

– Vi vet att vi arbetar mer effektivt om vi också får tid för återhämtning och vila. Samtidigt finns en djupt rotad inställning att vi ska göra nytta och att ha pauser är detsamma som att vara lat, säger Patrik Hadenius som skrivit en bok om pauser.

Därför kan kollegans fikarast, rökpaus eller powerwalk väcka irritation. I förlängningen finns risken att vi väntar för länge med att ta pauser.

Tydlighet från ledningen

Nyckeln är kommunikation och en tydlig hållning från arbetsledningen.

– Vi behöver prata om pauser, konstaterar Patrik Hadenius.

Ibland kan det vara nödvändigt att införa obligatoriska pauser, som fika varje onsdag, pausgympa eller ett morgonmöte med musik.

– Studenter med intellektuellt ansträngande arbetsuppgifter visade sig bli mer kreativa och effektiva av att handdiska eftersom de då fick ett tillfälle att dagdrömma och reflektera, berättar Patrik Hadenius.

För personer med mer monotona arbetsuppgifter kanske det i stället behövs stretchövningar eller korsordslösning, fortsätter han.

– Vi är olika och det är viktigt att det finns ett självbestämmande i pausen, annars kan den upplevas som ett straff. Det finns belägg för att vi mår bättre av sociala aktiviteter – men alla mår inte bra av det. Ett bra upplägg kan vara en social fika en gång i veckan och att i övrigt få disponera pausen som man vill.

Utmattad efter jobbet

En som har ägnat mycket tid åt återhämtning på jobbet är hälsovetaren Lina Ejlertsson. Hon har arbetat i ett forskningsprojekt med syfte att öka välbefinnande hos de anställda på sex vårdcentraler i Skåne.

– Många kommer hem helt utmattade från jobbet och slänger sig på soffan. Vi ville se om det är det möjligt att i stället fylla på energibägaren under arbetet.

Lina Ejlertsson frågade varje vårdcentral vad de behövde för att kunna återhämta sig.

– Några saker som visade sig vara lyckade var: korta informella möten varje morgon då man önskade varandra en fin dag och gjorde en andningsövning eller stretchövning, gemensamma korta lunchpromenader, mikropauser med rörelser, en vägg på toaletten med roligheter så att man stannade upp samt ett schema för att täcka upp för varandra under fikapausen.

En svårighet på vårdcentralerna är att det kan vara provocerande att personal tar paus när patienterna står på kö.

– Attityden till pauser är en stor utmaning, förklarar Lina Ejlertsson. En del välkomnade vårt arbete medan andra var skeptiska: ”Här går vi på knäna och ni pratar om att ta paus!”

För att komma åt inställningen behövs kunskap, menar Lina Ejlertsson, som konstaterar att forskning visar att vi hinner mer om vi också tillåter oss att vila.

– Det finns alltid tid för tre djupa andetag. När vi känner att vi inte har tid är oftast då vi behöver pausen som mest.

Tips för att återhämta dig på jobbet

  • Ta tre djupa andetag.
  • Titta ut genom fönstret och låt tankarna flyga.
  • Skapa en rolig vägg på toaletten för en stunds paus och förströelse.
  • Dra bak axlarna. Stretcha eller gör plankan.
  • Gå runt huset.
  • Sätt upp en gemensam anslagstavla med återhämtningstips och roligheter.
  • Ta en extra sväng till postfacket eller toaletten.
  • Täck upp för varandra så att alla hinner fika åtminstone en gång per dag.
  • Organisera gemensamma lunchpromenader, även om de bara är tio minuter.
  • Påminn varandra om att ta en paus.
  • Prata om något annat än arbete. På en vårdcentral förbjöd man jobbsnack i fikarummet.
  • Stick in huvudet till kollegan och säg något trevligt.
  • Sätt på musik i lunchrummet.
  • Tänk på att själv bidra till att det blir trevliga pauser för återhämtning. Ge ditt bästa jag!

Tipsen är hämtade från Lina Ejlertssons forskning om återhämtning på sex vårdcentraler i Reg­ion Skåne. Lina Ejlertsson är doktorand i Folkhälso­vetenskap vid Lunds Universitet.

Kort om pauser:

  • Det är skillnad på lunchrast och fikapaus. Lunchrasten är utanför din arbetstid medan fikapausen är inom din arbetstid och därför kan styras av arbetsgivaren.
  • Pausen är ofta en förutsättning för att få något gjort. Många har kommit på lösningen på sitt problem just under pausen.
  • Använd jobbets vilrum. En kvarts vila när du behöver det som bäst kan göra stor skillnad.
  • Att ta stora pauser i livet med något som uppslukar dig, vare sig det är att bygga en stenmur, att resa eller att ägna sig åt en hobby – att djupleka – blir ofta ett avstamp till något nytt och oväntat.

Tipsen är hämtade ur Paus – Konsten att göra något annat av Patrik Hadenius.