• Fridays For Future är en folkrörelse av unga som strejkar för klimatet. Målet är att politikerna ska se till att Sverige håller sig under 1,5 graders global uppvärmning.

Fackligt

”Strejk är inte rätt verktyg”

23 september 2019

Greta Thunberg och organisationen Fridays For Future uppmanade nyligen facken att strejka för klimatet den 27 september. Men Intresset har varit svalt.

Förbundsordförande Veronica Magnusson förklarar varför Vision inte uppmanar sina medlemmar att strejka:

– Det främsta skälet är att vi tycker att våra medlemmar ska göra skillnad på arbetsplatsen. Strejk är inte rätt verktyg. Det här är ingen konfliktfråga med arbetsgivaren.

Fridays For Future har ett fantastiskt engagemang och de har verkligen fått fackliga organisationer att fundera på vad vi kan göra.

Vad kan man som medlem eller förtroendevald göra?

– Helst skulle klimatfrågan vara en stående punkt på arbetsplatsträffarna. Intresseförhandlingar kan föras med arbetsgivaren. Exempelvis kring vilket fika som köps in till arbetsplatsen eller att arbetsgivaren har en klimatmedveten mötes- och resepolicy.

Är klimatfrågan verkligen den viktigaste frågan? Är det inte löner, arbetsmiljö och villkorsfrågor facket ska syssla med?

– Vision är Sveriges femte största fackliga organisation och vi jobbar för att medlemmarna ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. Vi kommer inte bli en miljöorganisation. Men klimatfrågan kräver enorm omställning och det påverkar oss alla – både privat och på jobbet. Vår uppgift är att se till att Visions medlemmar får schysta förutsättningar för att göra den förändring som krävs.