Jorden runt på 80 matlådor

23 september 2019

Jobblunch kan vara en macka man snabbt tuggar i sig i jobbköket eller en trerätters måltid serverad med vin på restaurang. ­Eller hemlagat som levereras till jobbet. Följ med på Tidningen Visions jordenruntresa i lunchköken!

Danmark och Norge
I våra nordiska grannländer äter man ofta en medhavd smörgås till lunch. I Danmark är det vanligt med rågbrödsmackor. Lunchen är något man ser till att få snabbt överstökat och det förekommer att lunchen räknas som arbetstid varför man inte kan lämna arbetsplatsen.

Japan
I Japan är sushi inte en vanlig lunchrätt. Ofta äter man någon varm risrätt, som exempelvis japansk curry, det vill säga en kryddstark sås med kyckling eller fläskkött. Det är vanligt att man har med en matlåda till jobbet med hemlagad mat. Den äter man antingen i en lunchmatsal eller vid sitt skrivbord.

Spanien och ­Frankrike
I sydeuropeiska länder tar man lunchen och ätandet på stort allvar och ägnar vanligen ett par timmar åt den. Ofta äter man en trerätters lunch bestående av sallad eller soppa till förrätt, någon kött- eller fiskrätt till huvudrätt och sedan en dessert på det. Det förekommer även att man dricker vin till lunchen.

Sydafrika
I Sydafrika är det vanligt att man tar med en matlåda med varm mat som man äter mitt på dagen. Men man lämnar inte arbetsplatsen, utan äter i en matsal eller i kontorsköket. En vanlig lunchrätt är majsmjölsgröt, kyckling eller rött kött och sallad.

Argentina
I Argentina äter man lunch i 30 till 60 minuter. Lunchen är vanligtvis sallad, smörgåsar eller soppa. Här köper man även mat och betalar utifrån vad den väger, så kallad ”Comida por peso”.

Tyskland
I Tyskland äter man ofta ett mål varm mat till lunch och tar ledigt omkring en timme mitt på dagen. Här ser lunchvanorna alltså ungefär likadana ut som i Sverige.

Brasilien
Här har de anställda laglig rätt till lunchrast i 30 minuter, men många lunchar i en timme. Man äter ofta varm mat tillsammans med sina kolleger. En vanlig rätt är ris, bönor och någon form av nötkött.

Malin Mendel, författare till två kokböcker med indisk mat och SVT:s Indien-­korrespondent.

Vad äter man vanligen till lunch i Indien?

– Ofta så kallad thali, som är motsvarande ”dagens rätt”. Thali serveras på en bricka eller en större tallrik och består av flera mindre skålar med olika grytor. Ofta en krämigare med ost, kött eller fisk, en torrare variant med stekta grönsaker, och såklart linsgryta. Dessutom bröd, youghurt, chutney och dessert, exempelvis en mangoglass.

Går man ofta ut på restaurang?

– På senare år har restaurangnäringen boomat och många serveringar är fullsmockade vid lunchtid. Men där jag bor i Bombay finns också så kallade dabbawalas, cykelbud som kör ut den färska, hemlagade lunchen till kontoren. Hemmalagad mat anses vara nyttigt i Indien och är oftast väldigt god. Även om man inte har så mycket pengar, prioriteras maten och lunchen består av flera rätter, och är både färggrann och smakrik.