Stress

Tystnaden som terapi

19 augusti 2019

Buller skapar stress. Därför försöker vissa kommuner hjälpa invånarna att hitta till tysta platser i naturen. Stockholm har gett ut en guide och i Eskilstuna finns en idé om att inrätta skogsbad efter japansk modell.

Spetsa öronen. Hur tyst är det egentligen omkring dig? Bilarnas brus, brummande fläktar, skrapet från en grävskopa.

– Stressen som storstadsmänniskan känner hänger delvis ihop med höga bullernivåer. Att vistas i naturen gör oss mer rofyllda. Men att hitta tystnaden är inte så lätt, säger Anna Edström, ekolog vid miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Guide till tystnad

För att invånarna ska upptäcka platser där det går att höra vindens viskningar och ugglans hoande har Stockholms stad låtit göra en ”Guide till tystnaden”. Det är en vägledning till 65 rofyllda platser som märkts ut på kartor.

Ett stenkast från Rinkebys betong kan den som vill känna doften i så kallade ”granskogsgläntan” och den som beger sig till Flatens naturreservat en halvmil från city kan koppla av i ”lummiga hasselravinen”.

– Det är häftigt att det i Stockholm finns platser där det går att höra fågelkvitter och aspar som rasslar. Tanken är att sälja in naturen till dem som inte på eget initiativ går ut i skogen, säger Anna Edström.

Det finns ett EU-direktiv med krav på att alla medlemsstater ska kartlägga tysta områden och lägga upp strategier för att bevara dem. Landskapsarkitekten Gunnar Cerwén har undersökt hur Sverige arbetar med frågan och kom då fram till att 40 procent av kommunerna har omnämnt tysta områden i sin översiktsplan.

– Om tystnaden finns med i översiktsplanen eller inte är en måttstock på hur prioriterad frågan är. Många kommuner kartlägger sina tysta områden, men det är ganska få av dem som satsar på att tillgängliggöra områdena för de boende, säger Gunnar Cerwén.

Japanskt skogsbad

Sundbyberg och Sollentuna har liksom Stockholm kommit långt och har skapat guider till sina tysta områden. Men det finns även andra idéer om hur invånarna ska hitta ut i naturen.

Eskilstuna slog på stortrumman förra året och gick ut med att man ville bli första svenska kommun att erbjuda japanskt skogsbad, ”shinrin yoku”. Skogsbad påminner om mindfulness och innebär att du tar in skogen med alla sinnen. I Japan har man ofta en guide med sig.

Eskilstunas kommunbiolog föreslog ett antal platser som vore lämpliga för skogsbad, men än så länge har kärv ekonomi satt stopp för idén.

Gunnar Cerwén har nyligen varit i Japan för att studera skogsbad.

– Under ett skogsbad kommer man i kontakt med skogen på ett djupare plan. Jag tycker definitivt att svenska kommuner kunde bygga på skogsbad­idén.

Japansk trend

På 70-talet blev ”karoshi” – död på grund av överarbete – ett begrepp i Japan. För att sätta stopp för problemet lät myndigheterna bland annat inrätta skogsbad, ”shinrin-yoku” i ett antal terapiskogar. Antingen går man ut själv eller med en guide för att känna skogen med alla sina sinnen. Syftet är att människor ska känna sig mindre stressade.