53 mördade förra året

19 augusti 2019

Mördad för att ha protesterat, hotad med uppsägning för att man vill gå med i facket eller usla villkor för den SMS-anställda. I juni släpptes Global Rights Index 2019, där världens största fackliga organ ITUC för sjätte året i rad har kartlagt läget för arbetstagare i 145 länder. Resultatet är nedslående: i stora delar av världen blir det allt svårare att försvara sina rättigheter på jobbet.

Till exempel har antalet länder där arbetstagare inte kan starta eller gå med i fackföreningar ökat under det senaste året, från 92 till 107. I 85 procent av länderna kränks strejkrätten på något sätt. I 52 länder har arbetstagare utsatts för våld och under 2018 mördades 53 fackföreningsmedlemmar. 

– Brasilien är ett nytt land på listan vilket illustrerar hur snabbt läget kan försämras med en hårdare politisk ledning, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union.

Mellanöstern och Nordafrika utpekas som de värsta regionerna men situationen i Europa är också illa. Det finns exempelvis företag i Europa som försöker förhindra anställda att förhandla kollektivt. Åtal mot människor som protesterar är ett annat problem, liksom hot om repressalier som riktas mot fackliga medlemmar.

– Det är oroande att det blir vanligare med otrygga anställningar även i vårt närområde, säger Sofia Östmark.