• Trädgårdsdesignern Sara Bratt jobbar med Sofieros mystiska Rhododendronraviner.

Arbetsmiljö

Vad är hemligheten bakom slottets rhododendron?

3 juni 2019

Hallå där, Sara Bratt trädgårdsdesigner på Sofiero slottsträdgård i Helsingborg.

– Det är framförallt omgivningen som är magisk. Buskarna växer i raviner som löper ner mot havet, på två sidor om slottet. Ibland är det dimma runtomkring. Och man kan höra mistluren från skepp på sundet. Det påminner om bergsluttningarna i Kina där rhododendron växer naturligt.

Berätta mer om själva blomman!

– Rhododendron är ett jättestort växtsläkte. Bara här på Sofiero har vi hundratals arter och hybrider. De blommar olika delar av året, de flesta i slutet av maj, och blir då en vacker färgexplosion av gult, rosa, lila och vitt.

Hur ser arbetet som trädgårdsdesigner ut?

– Jag är ansvarig för att utforma trädgården estetiskt. Förutom rhododendronravinerna finns det 20 rabatter, alla med unikt innehåll. Sedan har vi tillfälliga utställningar. I år kan man titta på en liten idéträdgård, där vi visar hur man odlar på ett sätt som gynnar bin och pollinerade insekter. De har det annars tufft i naturen.

Var får du inspiration till trädgården?

– Från alla möjliga håll, till exempel andra parker och privatpersoner. Och Instagram är en guldgruva.

Vilka missöden kan uppstå vid odling?

– Växter är levande varelser så det händer massor. En tulpansort kan vara fellevererad, och ha en helt annan färg än man trott när den växer upp. Det kan vara regn en hel sommar och många blommor som dukar under. Eftersom vi alltid testar nytt, vet vi inte vad slutresultatet blir. Men växter är förlåtande. Det kommer alltid något ur jorden, även om det inte blir som man tänkt sig.

Har du några tips till den som vill odla själv?

– Det är inte så svårt som man tror. Rhododendronblomman har några grundläggande behov. Får den dessa tillfredsställda är den lättodlad. Det gäller att hitta rätt växtplats, gärna lite fuktig och inte för solig. Och jorden behöver ha ett lågt PH-värde för att den ska trivas.