• Adrian Solitander berättar om de sju principerna som ligger till grund för rörelsen One Team Gov Sverige.

Trender

Vill få fart på förnyelsearbetet

9 april 2019

Hur få fart på förnyelsearbetet i offentlig sektor? Den informella rörelsen One Team Gov Sverige vill föra samman gräsrötter som jobbar med policyutveckling och digitalisering.

Inspirationen kommer från Storbritannien och några av ledorden är öppenhet och experimentlusta. Adrian Solitander, till vardags handläggare på Vinnova, är den som tog rörelsen till Sverige och skapade en mötesplats för eldsjälar som vill förbättra arbetssätt och service till medborgarna.

– Att arbeta med utveckling och innovationer kan vara ensamt. Jag tyckte det behövdes ett forum där man kan utbyta erfarenheter.

Den brittiska rörelsen utgår från sju principer. Det handlar bland annat om att våga testa saker i praktiken och att jobba över yrkes-, avdelnings- och till och med nationsgränser.

– Jag gillar särskilt idén om att testa sig fram med små steg. Inom offentlig sektor finns en tradition med långa och omfattande utredningar för att hitta en perfekt plan. Risken är att det inte blir något alls i slutändan, säger Adrian Solitander.

One Team Gov Sverige är ett löst sammansatt nätverk. En av gräsrötterna som nyfiket följer den nya rörelsen är Malin Elmerstig, projektsamordnare i Härjedalens kommun.

– Jag är ny i kommunal sektor och såg tidigt behovet av att följa hur andra jobbar och skapa externa bollplank för att få nya idéer.