Vad är en lekplatsdialog?
9 april 2019
Fem frågor till Susanna Wallin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Trollhättan.
– När vi ska bygga om en lekplats åker vi ut till skolor och förskolor och träffar barnen som använder lekplatsen. Vid första besöket säger vi: ”Vet ni vad, vi ska bygga om lekplatsen, hur tycker ni den ska bli om ni får bestämma?”
Och får barnen bestämma?
– Ja, vi tar med oss deras förslag tillbaka och matchar dem mot budgeten. Sen återvänder vi och har med oss ett förslag på olika lekredskap där det framgår vad varje sak kostar. Så får de själva föreslå hur pengarna ska användas, varje lekredskaps kostnad dras från budgeten. Och så rangordnar vi, om till exempel sju av åtta vill ha en linbana så kan det bli prioriterat. Så det blir ett tydligt resultat.
Har du fått några riktigt fantasifulla förslag?
– Linbana är populärt. En del vill ha berg- och dalbanor och något barn tyckte att vi skulle bygga en rutschkana under marken där man kom upp på ett annat ställe. Ibland får vi också teckningar på hur man tycker att lekparken ska vara.
Vad är syftet och nyttan?
– Att få nya idéer, att visa vad vi gör i kommunen, och att få barnen att känna delaktighet i projektet. Sedan är det ju också fantastiskt roligt att åka ut och träffa dem. När det är bestämt hur det ska byggas träffas vi en tredje gång och visar och förklarar. När det är dags för invigning bjuds de in att klippa bandet.
Vad har du annars för projekt på gång?
– Jag driver just nu sju olika projekt, alltifrån en stadspark till belysningsprojekt. Jag håller bland annat i budgeten och är platsledare.
Susanna Wallin
Titel: Projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Trollhättan.
Arbetsplats: Stadshuset i Trollhättan.
Ålder: 39 år.
Bor: I Mellerud och Trollhättan.
Familj: Pojkvän, barn och bonusbarn.
Bästa arbetsredskap: Kollegerna, vi är ett gott gäng som rådfrågar varandra.
Mer medborgardialog
- Trollhättans stad har också dialogportal på nätet där kommuninvånare kan föreslå hur ombyggnader av lekplatser ska göras.
- Många kommuner har liknande varianter på medborgardialog. SKL har samlat en mängd exempel på dialogguiden.se. Här finns en beskrivning av olika metoder som medborgarbudget, e-förslag, sms-panel med flera.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.