• Alvin, Marie, Gilbert och Ruben Irhage delar på en vegetarisk tacopaj hemma i köket.

Trender

Uppdrag: Rädda jorden

9 april 2019

Vi vet att vi måste ändra livsstil för att inte förstöra planeten men ändå är det svårt att bryta vanor. Nu tar Skara kommun hjälp av 30 testfamiljer som ska få träffa klimatpsykologer för börja leva ett mer hållbart liv.

Just nu pågår flera experiment i kommuner där testfamiljer får prova att leva mer klimatsmart och hälsosamt. En av dem är Skara.

–Vi energirådgivare får många frågor om vad man kan göra för att spara energi och göra något för miljön. Förhoppningsvis kan det här projektet ge svar på många frågor och inspirera andra, säger Camilla Funke som är projektledare för Klimatsmart familj 2.0.

30 testfamiljer uppdelade på två omgångar deltar, de första 15 har just börjat. En stor del av projektet genomförs på Facebook där deltagarna får ett nytt uppdrag varje vecka. Det handlar framför allt om att ändra sina beteenden när det gäller jobb- och semesterresor, mat och konsumtion. Som att cykla till jobbet eller ta tåget på semestern.

Kommunen hade ett liknande projekt för två år sedan men den här gången handlar det inte så mycket om konkreta saker man behöver förändra utan mer om hur man ska lyckas ändra sitt beteende.

– Många har klimatångest och de flesta av oss vet vad som behöver göras, men ändå gör vi inget. I den här omgången kommer deltagarna att få träffa beteendevetare som hjälper dem att komma igång, säger Camilla Funke.

Att ändra beteende är svårt. Vi brottas med frågor som: varför ska jag sluta flyga när alla andra fortsätter och varför ska jag cykla till jobbet när det är så skönt att åka bil? Enligt beteendevetare är det lättare att byta livsstil om man provar nya vanor på riktigt än att bara teoretiskt lära sig vad som är bäst för klimatet.

Familjen Irhage var med i den förra omgången för två år sedan. Det blev en stor vändpunkt för mamma ­Marie, pappa Mikael och deras tre barn.

– Projektet hjälper oss fortfarande mycket i hur vi tänker. Vi lade till exempel om kosten och äter mycket mer vegetariskt, säger Marie Irhage.

Nästan all frukt de köper är när­producerad, bara bananerna till barnen är importerade. Det enda köttet är ”­sistaminutenbiffen” med kort datumstämpel eller viltkött. Att minska mat­svinnet är numera viktigt för familjen Irhage.

– Vi har börjat använda våra sinnen, lukta och smaka, för att avgöra om maten är fräsch i stället för att bara stirra på datumstämpeln, säger Marie Irhage.

Familjen köpte också en elbil som de har semestrat med och de har slutat flyga helt. Marie Irhage håller med om att det hade stor effekt att prova för att ändra sina vanor.

– Absolut, det var först när vi fick testa nya vegetariska recept som vi verkligen började äta mer vegetarisk mat. Det var också bra att flera familjer deltog. Vi lärde oss mycket av varandra.

Testfamiljer i flera kommuner

  • Förutom Skara deltar även Essunga, Grästorp, Götene och Vara i Klimatsmart familj 2.0. Projektet finansieras av Energimyndigheten.
  • Även Åre kommun driver just nu ett liknande projekt där sex familjer ska leva mer klimatsmart.
  • I Jönköpings kommun kommer testfamiljer under våren prova att klara sig utan bil i tre månader för att vänja sig vid mer klimat- ­smarta sätt att ta sig till jobbet.
  • Samtliga projekt går att följa på sociala medier för att andra ska få ta del av erfarenheterna och bli inspirerade.