Ansiktskoll som förenklar lärarroll
9 april 2019
Att registrera vilka elever som är närvarande tar en ansenlig del av lektionstiden. I en skola i Skellefteå kommun tog man hjälp av ansiktsigenkänning.
Med automatisk registrering vinner man tid och eleverna behöver inte oroa sig för att läraren tar fel på person. Så gick resonemanget när Anderstorpsgymnasiet beslutade sig för att delta i pilotprojektet Future classroom tillsammans med IT-konsultföretaget Tieto.
Man bestämde sig för att testa ansiktsigenkänning, plasttaggar och appar i elevernas mobiler. Kameror och sensorer placerades i ingången till klassrummet, elever och föräldrar gav sitt samtycke och sedan var man igång.
– Tekniken fungerade bra, eleverna var positiva och lärarna jättepositiva. Så kan man sammanfatta projektet. Nu vill vi dra igång ett nytt och större projekt och använda fler klassrum under längre tid, säger Tommy Lindmark, IT-strateg i Skellefteå kommun.
Har ni haft några betänkligheter kring att använda ansiktsigenkänning?
– Vissa känner rädsla och oro, personligen är jag mest nyfiken, men det gäller att ha fötterna på jorden. Vi måste behandla informationen på ett säkert sätt, det får vi inte tumma på, säger han.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.