Vi måste våga prata pengar

2 mars 2019

Pengar är ett laddat ämne. Jag fick tidigt lära mig att det fanns två stora P som man inte pratade om offentligt. Pengar och Politik. Det spelar ingen roll om du är snuskigt rik eller urfattig. Det var lika tabu vilket som.

Senare när jag började jobba och tjäna egna pengar, lärde jag mig att det var mycket hysch, hysch kring lönen. Att jämföra din lön med kollegans var uteslutet.

Tyvärr är det fortfarande skämmigt att prata lön, speciellt om du har låg lön.

Det har blivit en tradition nu. Varje år vid den här tiden kartlägger vi lönerna i yrken där Visions medlemmar jobbar i kommuner och regioner.

Vi har jämfört medellönerna i 13 yrken i samtliga regioner. Vad tjänar en IT-tekniker i Stockholm jämfört med en i Norrbotten? I det stora hela ser utfallet ganska bra ut. Utom för de som tjänar minst. Till exempel tjänar en receptionist/telefonist i Västra Götalandsregionen i snitt under 24 000 kronor i månaden. Förra året steg medel­lönerna i gruppen med ynka 1,4 procent.

Hur kan det vara så här undrade vi och sökte med ljus och lykta efter någon som ville ställa upp i tidningen och prata om sin lön. De flesta avböjde men till slut fick vi napp.

Är det skamligt att vara lågavlönad? Det är ju inte receptionisterna som sätter lön på sig själva. Det är arbetsgivarna. Är det någon som ska skämmas så är det ju dom.

Vi måste börja prata lön. Framför allt prata högt om de lågavlönade kvinnojobben. Så länge vissa yrkesgrupper endast får ett par hundringar i skymundan utan att det uppmärksammas, så behöver inte arbetsgivarna skämmas.

Därmed kommer inte lönerna att förändras.