Sluta genast att hjärnfjärta på jobbet

2 mars 2019

Det går mode i allt. Även på jobbet. Ett tag ska man ha hattar i olika färger, för att kunna känna empati för andra. Sedan ska man vara ”lean”, vilket betyder mager och ger mig rysliga flashbacks till ätstörningar från 80-talet.

När alla så småningom går in i väggen på de magra arbetsplatserna ska man lära sig mindfulness och sitta och titta på sina tår.

”Jag kunde titta på mina tår längst av alla”, sa min man Gunnar stolt när han kom hem efter en sådan övning på jobbet.

”Så pass”. Sa jag.

Såvitt jag vet har han aldrig haft någon användning av den förmågan vare sig före eller efter den workshopen. Men han är en nyfiken själ, så han provar allt, en gång. Sedan tuffar han på som han alltid har gjort.

Gunnar har en själsfrände i Alexandra Reinwarth som skrivit den internationella storsäljaren Duktiga flickors guide till att sätta gränser och skita i vad andra tycker (Bonnier Fakta).

Jag skrattar mig igenom större delen av boken som uppmanar oss att strunta högaktningsfullt i allt från bikinifiguren till svärmor.

Allra mest upplivad blev jag av kapitlet På jobbet.

”Vardagen på jobbet är full av människor och situationer som verkligen skulle behöva att man ger fan i dem.”

Låt mig ge några små smakprov på företeelser som Reinwarth tycker att man kan ge blanka sjutton i:

Brainstorming, eller hjärnfjärtar, som hon kallar detta fenomen. Bra sammanfattning. Inte konstigt att man får svårt att andas i ett mötesrum när dylikt pågår.

Presentinsamlingar till folk som börjar och slutar på jobbet, blir sjuka, får barn, bryter benet eller fyller år. En oändlig räcka med onödigt skräp som passerar våra kontor, säger Reinwarth.

After work. Vem kom på den idiotiska idén? Först ska man jobba ihop i åtta timmar, sedan ska man sitta och glo några timmar till på samma människor – utan att få betalt!

Ni hör ju.

Det finns mycket tid och kraft att spara – utan att det kostar en krona i inhyrda konsulter. Sedan står det såklart var och en fritt att använda all nyvunnen tid och energi åt att stirra på sina fötter, hjärnfjärta eller leka hattleken. Bara ni inte gör det på jobbet!

Hillevi Wahl, är journalist, författare och inspirationsföreläsare. Hon jobbar stenhårt på att strunta i vardagens oväsentligheter.