Vad slänger folk i toaletten?
21 januari 2019
Fem frågor till Rolf Jakobsson på Gryaab, ett kommunalägt bolag som svarar för avloppsvattenreningen i Göteborgsregionen.
– Allt möjligt, kondomer, tamponger, topspinnar och snus. Varje vecka skickar vi 16 ton av sådant som inte hör hemma i toaletten till förbränning. På senare tid har våtservetter blivit ett stort problem.
På vilket sätt?
– För att det ställer till det för oss längre fram i processen. Vi har hjälpgaller, men allting fångas inte upp där, då fastnar våtservetterna i transportskruvarna och trasslar in sig. Till slut blir det totalstopp och ingenting kommer igenom.
Innebär det mycket merjobb för dig och dina kolleger?
– Absolut, vi kan få rensa i flera timmar. Vi försöker komma på lösningar, tidigare var vi tvungna att ringa elektriker, men nu har vi en knapp så att vi kan backa skruvarna och plocka bort skräpet.
Har det blivit värre?
– Ja, just våtservetter är ett ganska nytt fenomen som ökat kraftigt. Nyligen var jag på Ica Maxi och såg att man kunde köpa tre paket för en struntsumma. Många av dem hamnar i toalettstolen.
Hur ska man få folk att skärpa sig?
– Det är svårt. När jag pratar med mina kompisar har de ingen aning om att våtstarkt papper inte ska slängas i toaletten, där ska det bara vara kiss och bajs. På Gryaab har vi visserligen kommunikatörer som försöker upplysa människor, men jag tror tyvärr inte att det räcker.
Rolf Jakobsson
Titel: Drifttekniker.
Arbetsplats: Gryaab, ett kommunalägt bolag som svarar för avloppsvattenreningen i Göteborgsregionen.
Ålder: 37 år.
Bor: Lägenhet i Göteborg.
Familj: Sambo och en son.
Bästa arbetsredskap: Skiftnyckel.
2 200 kilo skräp spolas ner
I Göteborgsregionen spolas över 2 200 kilo skräp – som inte hör hemma i toalettstolen – ner varje dag. En stor del är våtservetter och andra typer av våtstarkt papper. Det bryts inte ner, som vanligt toalettpapper, och kan därför orsaka stopp både i hemmen och i pumpstationer och reningsverk.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.