Dags att snacka lön
21 januari 2019
Får du höra: ”Du är jätteduktig men det finns inga pengar till någon löneökning”? Eller tycker du att det känns genant att prata lön och prestationer? Rådgivaren Agneta Stenborg på Vision direkt ger sina bästa råd om hur du vässar argumenten och får råg i ryggen.
Det första man bör göra inför lönesamtalet är att ta reda på vilka lönekriterier som gäller på din arbetsplats, tipsar Agneta Stenborg.
– Det är viktigt att vara förberedd och påläst. Ställ gärna tydliga frågor till chefen. Säg till exempel: ”Jag vill göra en bra lönekarriär. Vad förväntar du dig av mig då? Har du några önskemål om vad jag då ska prioritera i mitt uppdrag?”
Om chefen säger något i stil med att ”Du har gjort en bra prestation men några stora löneökningar ryms inte i min budget” är det bra att påminna om att det är arbetsgivarnas ansvar att se till att utgifter och inkomster går ihop, tycker Agneta Stenborg.
– Att budgeten är snålt tilltagen är inte en fråga som hör hemma på ett lönesamtal. Lönen är individuell och ska sättas efter kompetens och prestation, slår hon fast.
Att flera år i rad, utan förklaring, få bara några hundralappar i löneökning är inte acceptabelt.
– Det blir i praktiken en lönesänkning eftersom priserna och hyrorna stiger hela tiden, säger Agneta Stenborg.
Ett annat råd är att trycka på att man är intresserad av sitt arbete, är stolt över det och gärna vill bidra till verksamheten.
– Visa att du är ambitiös och vill utvecklas. Och får du kritik för något är ett bra gensvar på det att efterfråga kompetensutveckling på just det området.
Agnetas råd inför lönesamtalet
- Läs lönekriterierna.
- Skriv ner det ni kommit överens om.
- Jämför inte din lön med andras.
- Ta inte upp din privatekonomi.