Från stök till stadga
26 november 2018
Hur går det att driva fackliga frågor för tekniker? Tidningen Vision har frågat 150 förtroendevalda tekniker. En av dem som vet är Jan R Eriksson, Visionombud på IT-avdelningen i Gävle, och IT- tekniker på Polhemskolan.
– Arbetsplatsen var inget vidare, i princip bara ett rum med några bord, varav ett var belamrat med grejer. Besökare som ville ha hjälp blev stående mitt i rummet. Det var stökigt och svårt att ha koll.
Tillsammans med sina kolleger fick han gehör hos skolledningen för en förändring, och såg till att IT-arbetsplatsen inreddes till en kundmottagning med disk.
– Både arbetsmiljön och arbetsflödet blev bättre. Kolleger på IT-avdelningen skapade ett system för ärendehantering, vi systematiserade arbetet, och fick bättre koll på datorer inlämnade för reparation. Det ledde till fördelar vi inte ens kunnat förutse, säger Jan R Eriksson.
När det var klart såg man till att IT-teknikerna på en av kommunens andra gymnasieskolor också fick en anpassad arbetsplats.
Finns det fler fackliga frågor att driva för IT-tekniker på skolor?
– På en skola får IT-tekniker hjälpa till med allt som är digitalt – tv-apparater, projektorer med mera – även om det inte ingår i uppdraget. Det är en gråzon och det kanske vore bra med tydligare arbetsbeskrivningar.
Relaterade artiklar
Drifttekniker: Jämför din lön med andra i din ålder
It-tekniker når som mest en genomsnittlig månadslön på 39 500 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Drifttekniker som jobbar vid värme- och vattenverk tjänar som mest 35 700 kronor i månaden. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör: Jämför din lön med andra i din ålder
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer når som mest en genomsnittlig månadslön på 41 200 kronor under karriären, enligt Medlingsinstitutets lönestatistik. Se hur din lön står sig i förhållande till kolleger i samma ålder.