Internationellt

Världens värsta länder

13 augusti 2018

Allt värre kränkningar av fackliga rättigheter. Allra sämst är situationen i Mellanöstern och Nordafrika.

I juni fjol kidnappades fackföreningsledaren Mauricio Vélez López i sitt hem i Colombia. Morgonen efter hittades hans torterade kropp med en kula i huvudet. Knappt två veckor senare sköts en annan facklig ledare ihjäl när han tittade på sin sons fotbollsmatch.

Colombia, där 19 fackligt aktiva ledare mördades i fjol, är ett av världens tio värsta länder för arbetare, visar världsfacket ITUC:s ”Global Rights Index 2018”.

I rapporten radas upp exempel på massarresteringar, hur arbetare hindras från att strejka och kränkningar av rätten till att förhandla kollektivt.

Värst är det i Mellanöstern och Nordafrika. I Saudiarabien dömdes 49 arbetare till piskstraff och fängelse när de begärde att få ut sina obetalda löner. I Egypten fängslades samtliga strejkande vid en cementfabrik när de demonstrerade mot att arbetare skadats och dödas av läckande kemikalier.

Liknande kränkningar av arbetares rättigheter rapporteras från länder i Asien, Afrika och Sydamerika. Men även i Europa finns exempel på anti-fackliga åtgärder. Som i Turkiet där fackligt aktiva fängslas och Kroatien där anställda enligt rapporten hotas när de försöker organisera sig.

Sammantaget är det en sorglig läsning om en utveckling som går åt fel håll, både när det gäller statligt våld mot arbetare och rätten att organisera sig. Allt fler tvingas också jobba under osäkra anställningsförhållanden. Till exempel 23 miljoner gästarbetare i Mellanöstern med starkt beskurna rättigheter.  

De tio värsta länderna

Algeriet, Guatemala, Bangladesh, Kambodja, Colombia, Kazakstan, Egypten, Saudiarabien, Filippinerna, Turkiet.              

Källa: ITUC