Rekrytering

Svara snyggt på knepiga frågor

13 augusti 2018

Har du någon kronisk sjukdom? Vabbar du mycket? Vad tjänar du nu? Det är ­vanligt att man får frågor som gör en ställd under en anställningsintervju. Så här ger du svar på tal!

När man med bultande hjärta och svettiga händer väl sitter där på anställningsintervjun till drömjobbet kan det vara svårt att komma på något smart att säga om man får en obekväm eller rentav kränkande fråga. Därför är det klokt noga tänka igenom vilka frågor som kan tänkas komma och hur man ska svara för att inte dela med sig av mer information än vad man egentligen vill. Anna Lindfors, regionombudsman på Vision, ger sina bästa råd om hur du hanterar jobbiga frågor.

– Till att börja med kan man konstatera att arbetsgivaren i princip har möjlighet att ställa frågor kring vad som helst, så länge det inte krockar med den arbetsrättsliga lagstiftningen, säger hon.

Men kom ihåg att du som söker jobb inte har någon skyldighet att svara på frågorna. Risken finns då självklart att arbetsgivaren på grund av det väljer en annan kandidat. Det blir då upp till varje individ att avgöra om man kan tänka sig att jobba åt en arbetsgivare som ställer frågor som är irrelevanta och kan upplevas som obehagliga.

Men hur gör man då för att krångla sig ur situationen om man får en irrelevant eller underlig fråga som till exempel: Har du PMS-besvär? eller Hur har din barndom påverkat dig? Ett standardtips är att i ett lugnt tonläge ställa en motfråga, som: På vilket sätt har det du frågar om relevans för tjänsten/arbetsuppgifterna?

– Det är bra om man kan låta bli att hamna i affekt. Det är bättre att behålla lugnet och vänligt be arbetsgivaren utveckla sitt resonemang och ställa följdfrågor som: kan du berätta lite mer om det? Har ni haft sådana problem förut?

Ett annat råd från Anna Lindfors är att förbereda sig väl på frågor som arbetsgivaren kan tänkas ställa som kan få dig ur balans.

– Fundera på vad som kan vara en öm punkt för just dig och tänk ut vad du ska svara. Be gärna en vän ställa frågor till dig och öva på svaren.

Det förekommer att arbetsgivare ställer frågor om hur den som söker jobb tänker kring familjebildning. I detta fall närmar sig hen gränsen för vad som är tillåtet, eftersom föräldralediga skyddas i den arbetsrättsliga lagstiftningen. Det innebär att du – om du svarar att du planerar att skaffa barn och kommer att vara borta från jobbet – kan stämma arbetsgivaren om någon annan skulle få tjänsten du sökt. Det arbetsrättsliga skyddet gäller även för den som till exempel söker en chefstjänst internt.

Det händer att arbetssökande får frågor rörande sin hälsa som exempelvis: Har du någon sjukdom? Om det rör sig om en kronisk sjukdom kan det klassas som en funktionsnedsättning och då kan det också drivas som ett fall av diskriminering. Arbetsgivare som gör sig skyldiga till diskriminering riskerar att straffas med höga bötesbelopp.

Men det allra viktigaste att ta med sig när man går på en anställningsintervju är att ha i åtanke att intervjun långt ifrån bara är ett tillfälle för arbetsgivaren att känna den som söker en tjänst på pulsen, konstaterar Anna Lindfors.

– Det är också en möjlighet för den som söker jobbet att lära känna arbetsgivaren och göra en bedömning av om man vill bli en del av teamet eller om man hellre vill jobba någon annanstans.

Jobbiga frågor – smarta svar

Tidningen Vision efterlyste på Facebook verkliga, jobbiga frågor som våra följare fått. Här kommer några exempel och hur du kan svara.

1) Kommer du att vilja vara föräldraledig inom de närmaste åren? Kommer du att vabba mycket? Vill du ha fler barn eller är du klar nu?

SVAR: Arbetsgivare som ställer denna typ av frågor rör sig i gränslandet för vad som är tillåtet. Markera vänligt men bestämt genom att exempelvis säga: ”Det har jag ingen möjlighet att svara på eftersom jag inte kan se in i framtiden” eller ”Om jag har barn eller inte påverkar inte min förmåga att klara arbetsuppgifterna”.

2) Vad tjänar du på ditt nuvarande jobb?

SVAR: Den lönen är satt utifrån de arbetsuppgifter och det ansvar jag har på min nuvarande arbetsplats. Därför har den ingen relevans för lönesättningen av det jobb jag söker nu.

3) Hur hanterar du stress?

SVAR: Fundera på hur du märker av att du blir stressad och vad du gör åt det. Säg till exempel ”Jag brukar bli stressad när jag får många arbetsuppgifter från olika håll och jag inte vet vilken som är viktigast. Då går jag till chefen och frågar hen hur jag ska prioritera. När jag får hjälp med det lägger sig stressen direkt.”

4) Vilken är din svagaste sida?

SVAR: Här handlar det om att visa självinsikt, men också om att du har reflekterat kring hur du gör för att hantera dina dåliga sidor. Säg till exempel ”Jag vet att jag ibland kan ha svårt att komma igång med vissa tidskrävande uppgifter. Därför brukar jag skriva upp i min kalender när jag måste påbörja uppgiften och när den ska vara avslutad”.