Hälsa

Ett får, två får, tre får, fyra ...

13 augusti 2018

Många kan säkert vittna om att stress och oro på jobbet gör det svårare att sova. Men nu har forskare också kartlagt hur för lite sömn försämrar din arbetsprestation.

Christian Benedict, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, har tillsammans med sin forskargrupp undersökt sömnens betydelse för arbetsprestationen. I ett experiment utsatte de studenter som sovit olika länge för svåra matteuppgifter och krångliga ord, som motsvarar stressande situationer som är vanliga i skolan och på ett arbete.

– De som bara sovit halva natten kunde inte behålla samma koncentration och tappade tio procent av prestationsförmågan, säger Christian Benedict.

Den som sover för lite riskerar också att bli mer impulsiv och mindre uppmärksam. En hjärna som lider av sömnbrist blir också sämre på att snabbt anpassa sig till nya situationer.

– I vissa yrken måste du ta snabba beslut under stor stress. Om du har sovit dåligt klarar du det betydligt sämre, säger Christian Benedict.

Men det är inte bara inlärningen och förmågan att agera under stress som påverkas. I ett projekt på Karolinska institutet fick hälften av försöks­personerna en hel natts sömn, medan den andra hälften fick sova för lite.

Båda grupperna fotograferades på morgonen och bilderna visades sedan upp för en tredje grupp. De som hade en god natts sömn bakom sig bedömdes som attraktivare och mer trovärdiga och hälsosamma.

– Det visar att om du har sömnbrist kommer folk att bedöma dig på ett mindre fördelaktigt sätt. Sådant kan ha stor betydelse på till exempel en anställningsintervju eller i mötet med klienter på jobbet, säger Christian Benedict.

6 steg till en god natt

1) Rutiner. Försök att lägga dig vid ungefär samma tid varje kväll. Det hjälper kroppen att hitta sin inbyggda sovklocka.

2) Träna. Den som tränar regelbundet sover bättre. Undvik dock att sporta precis innan läggdags, kroppstemperaturen behöver hinna gå ner.

3) Ta ett varmt bad.
I badkaret frigörs hormonet oxytocin, som gör att du slappnar av.

4) Läs eller lyssna. Att läsa, lyssna på en podd eller ljudbok får dig att skifta fokus och skingra jobbtankarna.

5) Svalt rum. Lägre temperatur i sovrummet under natten kan hjälpa dig till en bättre nattsömn. Forskare anser att 16–19 grader är perfekt.

6) Öron­proppar. Om du är känslig för ljus och ljud är kanske öronproppar och/eller sovmask lösningen.

 Har du insomnia?

  • Om du har något av följande problem så lider du av sömnlöshet:
  • För kort sömn. Sover minst 2 timmar mindre än du behöver.
  • Svårt att somna. Det vill säga det tar minst 45 minuter att somna.
  • Flera uppvaknanden. Du vaknar flera gånger och har svårt att somna om.
  • Vaknar tidigt. Under en längre tid vaknar du för tidigt utan att kunna somna om.

Visste du att...

  • Våra fyrbenta vänner är riktiga sjusovare. En hund behöver normalt sova 12–18 timmar per dygn.
  • Under 1800-talet, innan det elektriska ljusets intrång, sov
  • man cirka 10 timmar per natt.
  • 11 dygn. Så lyder vaken­ rekordet, enligt

Guinness Rekordbok.