”Det är vackert, men inte normalt”

13 augusti 2018

På en av många sajter med flygresor skriver jag in Stockholm som avreseort. I den andra kan man välja ”Var som helst” som destination. Åh, vilken underbar känsla! Var som helst, bort. Till fjärran städer, till annan mat och nya människor! Priserna är låga, som de är nuförtiden. Rom en helg i oktober kostar som en tågresa till Malmö tur och retur. Och tänk att få julhandla i New York! Drygt 3 000 kronor tur och retur. Som hittat.

Världen är mer tillgänglig än någonsin, och allt fler har råd. Folk över hela världen kan mötas och ta del av varandras kulturer. Det är underbart! En tidsålder som människor drömt om under lång tid. Och tänk om det bara kunde få vara så, lämnat därhän, utan den reservation som nu måste följa. Tänk att få stilla sin längtan efter den stora världen utan att känna dåligt samvete.

Men så har vi det här med klimatet. Ett klimat vars alarmerande utveckling vi under flera år kunnat ta del av på mer teoretiskt plan, men som under denna sommar handgripligen givit en försmak på vad kommande generationer har att vänta. Som värmerekord över hela världen, torka, skogsbränder, problem med skörd och sinande tillgång till mat och vatten.

Du och jag har ett ansvar, frågan är vad som ska komma ur det. Ska vi, som nu, leva våra liv ungefär som vanligt? Ha riksdagsval under extremväder utan att miljöfrågorna ens dominerar, bry oss om miljön men inte så att vi lägger om våra liv? Ska vi (rätteligen) peka på att de stora utsläppen faktiskt sker av stater och företag, inte ens av flyg, och sedan trösta oss med den tanken? Nej, det tycks inte hjälpa, och att ge upp är inget alternativ.

Vi får nog göra som klyschan säger: börja med oss själva.

Det kanske verkar orättvist att just du ska ändra dina vanor, men små saker kan få en större betydelse. Om många människor ändrar sina vanor, sin konsumtion, kommer företag som är beroende av människornas pengar till sist ändra sin produktion, medan politiker som vill vinna val ändrar sin politik. Sådan är logiken på den marknad där man säljer varor och vinner röster.

Jag stänger ner sajten med flygresor och går ut. Torkan har färgat Vitabergsparkens träd i höstfärger, mitt i sommaren. Det är vackert, men inte normalt.

Viktor Banke är brottmålsadvokat och författare. Han har under de senaste åren varit en av de mest framträdande rösterna i flyktingdebatten.