• Den fackliga satsningen på friskvård var lyckad, konstaterar Anna Karin Sandström Gudmundsson, Visions ordförande i Härnösand. Tanken är att det ska bli en fortsättning till våren

Friskvård

Facket fixade friare friskvård

19 januari 2018

När arbetsgivaren sade nej till höjt friskvårdsbidrag tog Vision i Härnösands kommun saken i egna händer. Resultatet blev en facklig satsning där medlemmarna fick 200 kronor för att till exempel gå på museum, föreläsning eller ta ett relaxbad.

Problemet Nej till höjt friskvårdsbidrag

2008 infördes friskvårdsbidrag för de anställda i Härnösands kommun. Var och en fick tusen kronor per år som skulle användas till en godkänd friskvårdsaktivitet.

Sedan dess har åren gått och precis som allting annat har priset på gym- och träningskort ökat för varje år. Men kommunens tusenlapp har förblivit just en tusenlapp.

Fel, tyckte flera av Visions medlemmar i Härnösand som uppmanade styrelsen att ta upp saken med arbetsgivaren. Men vid en intresseförhandling tidigt i höstas fick man inget gehör för kravet på en uppräkning av friskvårdsbidraget.

– Vi argumenterade för att värdet på tusenlappen har blivit urholkat och att ett gymkort i dag är betydligt dyrare än för tio år sedan. Men vi fick ingen respons från arbetsgivaren, som dock lovande att friskvårdspolicyn i stort skulle se över. Så kanske väckte vi en tanke i alla fall, säger Anna Karin Sandström Gudmundsson, Visions ordförande i Härnösands kommun.

Så gjorde vi Vision stod för fiolerna

Efter avslaget från arbetsgivaren ­diskuterades frågan i Visions styrelse. Där växte tanken fram att avdelning en skulle göra en egen friskvårdssatsning.

– Avdelningens ekonomi är god och vi bestämde att göra något som piggar upp i höstmörkret, säger Anna Karin Sandström Gudmundsson.

Man beslutade att ramarna för fackets satsning skulle vara friare än för kommunens friskvård. Det skulle vara okej att gå på relaxavdelningen på badhuset, ta en långpromenad och äta lunch, gå på bio eller på en föreläsning. Antingen var och en för sig eller tillsammans med några kolleger.

– Friskvård handlar om både kropp och själ, därför bestämde vi oss för att vara väldigt tillåtande, säger Anna Karin Sandström Gudmundsson.

Varje medlem som utförde en aktivitet skulle få 200 kronor mot uppvisande av kvitto. Ett krav var att aktiviteten utfördes under en bestämd period, mellan 1:a september och 1:a november i höstas.

Så blev det Uppskattat initiativ

Den fackliga friskvårdssatsningen i Härnösand blev en smärre succé, konstaterar Anna Karin Sandström Gudmundsson.

– Det blev väldigt positivt. Många medlemmar hörde av sig på vår grupp på intranätet och sade att de gillade vårt initiativ.

Under de två höstmånaderna utnyttjade drygt 60 av de 260 medlemmarna det fackliga erbjudandet. Många valde att i grupp ta en ordentlig långpromenad följd av en gemensam lunch. Andra gick på en föreläsning, på bio, på museum eller en kurs.

Sammanlagt kostade satsningen kring 11 000 kronor. Det är väldigt väl använda pengar, tycker Anna Karin Sandström Gudmundsson, som redan nu flaggar för någon slags fortsättning till våren.

– En positiv bieffekt som jag inte tänkte på från början är att ­medlemmarna kom till fackexpeditionen för att få tillbaka sina pengar. Då fick de samtidigt ett ansikte på oss som sitter i styrelsen och vi blir mer kända för våra medlemmar, säger hon.

FACKLIG FRISKVÅRD I HÄRNÖSAND

  • Man bestämde att fackets satsning skulle vara friare än för kommunens friskvård. Det är okej att gå på museum, en föreläsning eller ta en långpromenad med efterföljande lunch ensam eller tillsammans med några kolleger.
  • Varje medlem som utförde en aktivitet fick 200 kronor mot uppvisande av kvitto. Ett krav var att aktiviteten utfördes under september och oktober.
  • Sammanlagt nappade drygt 60 av Visions 260 medlemmar i Härnösands kommun. Totalt kostade friskvårdssatsningen cirka 11000 kronor.