• Abdullahi Ali får ta semester när det är dags att fira Eid.

Lön och villkor

Vill välja sina röda dagar

3 juni 2016

Möjligheten att byta ut röda dagar finns i ett av Visions avtal. Nu väcks frågan om flexibla helgdagar även för medlemmar som jobbar i kommuner och landsting.

Nu börjar ramadan, den muslimska fastemånaden. Abdullahi Ali, socialsekreterare i Nyköping, brukar fira eid, som är den festliga avslutningen av ramadan. Vill han vara ledig får han ta semester.

– Jag tar ledigt några timmar för att vara med barnen. Sen går jag till jobbet.

Men kanske skulle eid i stället kunna vara en röd dag i almanackan, för den som vill det. Kenneth Lidgren, förhandlingsstrateg på Sundsvalls kommun, har funderat i sådana banor. Han betonar att det inte är annat än en tidigt formulerad idé.

– Men man skulle kunna tänka sig att året innehåller ett visst antal helgdagar och att medarbetarna kan välja hur de vill ta ut dem. Det skulle vara ett samtida sätt att tänka.

Få sådana lösningar finns. Vision har ett avtal i den andan med Arbetsgivaralliansen. Men det gäller på trossamfund där också arbetsgivaren är en del av den tradition där alternativa helgdagar finns. På telekombolaget 3 finns en överenskommelse om att medarbetarna kan byta ut några av de traditionellt röda dagarna mot dagar de själva väljer.

Något liknande i kommuner och landsting känner inte de företrädare för Vision som Tidningen Vision varit i kontakt med till.

– Spontant låter det som en bra idé. Jag skulle kunna ta med den till Visions mångfaldsråd och diskutera den där, säger Monika Göl, mångfaldsansvarig i Visions förbundsstyrelse.

Hon har inte varit med om att frågan tagits upp på central nivå i förbundet.

Abdullahi Ali i Nyköping gillar idén med utbytbara röda dagar och tycker att Vision skulle kunna driva frågan.

– Det skulle vara bra att kunna vara ledig på eid utan att behöva planera särskilt för det. Alla har inte möjlighet att ta semester, säger han.

HÖGTIDER UTAN LEDIGHET

  • Eid al-fitr. Slutet på ramadan. Tidpunkten varierar. I år 6 juli.
  • Den ortodoxa julen och påsken. Firas något senare än våra traditionella helgdagar.
  • Newroz/neuros. Det kurdiska/persiska nyåret. Varierar från 18–22 mars.
  • Norges nationaldag. 17 maj.
  • Internationella kvinnodagen. 8 mars.