• Stödsamtal och coachning genom Omställningsfonden öppnade dörren till ett nytt jobb för Lotta Bergström.

Utbildning

Lotta ställde om och fick nytt jobb

19 januari 2016

Ingen kommer vilja anställa mig! Den tanken flög genom Lotta Bergströms ­huvud när hon förlorade jobbet. Men med envishet och stöd från Omställningsfonden har hon visat att även en 60-plussare kan komma tillbaka.

Problemet: Att hamna ute i kylan

Lotta Bergström var administrativ assistent i en kommun norr om Stockholm. Hon trivdes hyfsat och arbetslivet rullade på tills en dag i maj 2012 då hon av misstag fick se ett papper som inte var avsett för henne.

– Det handlade om en omorganisation. Det stod inte rakt ut, men jag förstod mellan raderna att det inte skulle finnas plats för mig i den nya organisationen.

Månaderna gick men det kom inga klara besked. Lotta Bergströms chef var inte mycket till stöd i ovissheten eftersom inte heller hon var insatt i planerna. Fem anställda skulle söka om sina tjänster och Lotta Bergström anande vartåt det barkade.

– Problemet var att ledningen inte hade någon strategi för hur omorganisationen skulle gå till. Under den här tiden var jag helt under isen. Att lämna folk i sticket är väldigt dålig personalpolitik.

I februari 2013 fick Lotta Bergström besked om att hon var en av dem som skulle få sluta. Hon fick visserligen ett erbjudande om en tjänst inom ett helt annat område, men tackade nej. Då fick hon ett avgångsvederlag på en årslön.

Så gjorde jag: Rådgivaren såg potentialen

Nu var Lotta Bergström på botten. Tankarna var negativa och ibland kom tårarna när hon funderade över framtiden. Skulle hon ha någon chans på dagens tuffa arbetsmarknad?

När Anne Hultenberg från Omställningsfonden ringde och erbjöd sina tjänster var Lotta Bergström måttligt intresserad. Hon hade ingen större lust att träffa en okänd människa och återigen behöva prata om sin svåra situation. Men de träffades ett par gånger och Lotta Bergström fick snart en egen rådgivare, Jaana Winberg.

– Hon vred och vände på mig, såg min potential och stärkte mitt självförtroende. Hon var helt fantastisk.

Lotta Bergström drillades också i konsten att söka jobb och gå på anställningsintervjuer. Efter nio månader och mer än 40 ansökningar, blev hon kallad till intervju för ett jobb som chefsassistent på stadsbyggnadskontoret i Täby kommun. Det blev bingo!

– Jag hade stor hjälp av vår intervjuträning. Utan Jaana vet jag inte om jag hade klarat det.

Så blev det: Vikariatet blev fast jobb

Redan under anställningsintervjun fick Lotta Bergström en bra känsla för sin nya arbetsgivare. Här stirrade man sig inte blind på hennes ålder, utan såg en erfaren och kompetent kvinna som har lätt för att samarbeta.

Och hon trivdes och gjorde bra ifrån sig. Vikariatet blev förlängt och i somras undrade chefen för avdelningen för stora projekt om hon ville ha en fast tjänst som projektkoordinator på stadsbyggnadskontoret.

– Det ville jag naturligvis. Nu arbetar jag som koordinator i två stora projekt, bostadsområdet Arninge Ullna och utbyggnaden av Roslagsbanan. Jag stormtrivs.

Så här i efterhand är Lotta Bergström, som i dag är 63 år, glad att hon lämnade sin gamla arbetsplats. På stadsbyggnadskontoret i Täby kommun känner hon sig välkommen och uppskattad och har fått tillbaka lusten till arbetslivet.

Hennes råd till andra som blivit uppsagda är att ta emot all hjälp de får från Omställningsfonden.

– De är oerhört duktiga på att peppa och inspirera. Mina kontakter där var helt fantastiska.

­Omställningsfonden

Stödjer och hjälper anställda i kommuner och landsting som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist att hitta ett nytt jobb.

Den arbetssökande får träffa en rådgivare, man kan också få hjälp med sitt CV, gå specifika kurser eller få en praktikplats. Under en begränsad tid kan den arbetssökande också få ekonomiskt stöd.

Omställningsavtalet omfattar cirka 1,1 miljoner anställda i kommuner, landsting samt företag och kommunalförbund som är medlemmar i Pacta.